Biała kiełbasa pieczona z cebulą, jabłkiem i piwem to danie, które sprawdza się podane na obiad. Tak przygotowana kiełbasa po upieczeniu jest soczysta wewnątrz z delikatnym posmakiem jabłek, piwa oraz tymianku. Skórka kiełbasy jest lekko przypieczona i chrupiąca. Do przygotowania pieczonej białej kiełbasy wykorzystuję kiełbasę surową, nie sparzam jej, ani nie gotuję przed zapieczeniem, gdyż jest to zupełnie niepotrzebne. Tak upieczoną białą kiełbasę podaję z dodatkiem chrzanu oraz chleba. Równie dobrze biała kiełbasa pieczona smakuje podana z dodatkiem kremowego puree z ziemniaków. Poniższy przepis na białą kiełbasę pieczoną wykorzystać możecie w trakcie nadchodzącej Wielkanocy lub wcześniej, robiąc na przykład obiad 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na białą kiełbasę pieczoną.
- 50 dkg surowej białej kiełbasy
- 25 dkg cebuli
- 8 gałązek tymianku
- 500 ml piwa
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 30 dkg jabłek
Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną.
W misce połączyć tymianek wraz z piwem, pokrojonymi w dużą kostkę jabłkami, pokrojoną w duże plastry cebulą oraz musztardą. Dokładnie wymieszać. Następnie, przełożyć całość do naczynia żaroodpornego i ułożyć białą kiełbasę. Naczynie przykryć folią aluminiową bądź pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec łącznie przez 50 minut, po pierwszych 20-u minutach pieczenia zdjąć folię aluminiową, kiełbasę przewrócić na drugą stronę i kontynuować pieczenie przez kolejnych 30 minut. Jeśli chcemy, aby kiełbasa była bardziej przypieczona to przez ostatnich kilka minut można ją piec na funkcji piekarnika grill.

Warto wiedzieć robiąc białą kiełbasę pieczoną.
Użyłam jabłek wraz ze skórką. Przed ich połączeniem z pozostałymi składnikami bardzo dobrze je umyłam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na kawałki.
W tym daniu wykorzystałam piwo jasne typu lager.
Białej kiełbasy nie nacinałam przed jej zapieczeniem.
Świeże gałązki tymianku zastąpić można suszonym tymiankiem. Jedna płaska łyżeczka tymianku wystarczy.
Lubisz dania z kiełbasą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Żurek wielkanocny.


Dodaj komentarz