Roladki z cukinii i szynki parmeńskiej zaserwowałam jakiś czas temu mojej rodzinie w urodziny męża. Wyjątkowo wszystkim przypadły do gustu i zarówno w trakcie urodzin jak i po nich, miałam wiele pytań odnośnie składu roladek oraz ich przygotowania. Głównym składnikiem roladek jest świeża cukinia, szynka parmeńska, mascarpone, karczochy oraz daktyle. Jeśli chodzi o wybór cukinii polecam sięgać po młode, średniej wielkości sztuki, które mają w miarę miękką skórkę. Cukinii nie obieram, kroję ją w bardzo cienkie paseczki, lekko smaruję oliwą i grilluję. Tak przygotowaną łączę z pozostałymi składnikami w kształt roladki. Na upartego do roladek można nie dodawać karczochów, a wykorzystać jedynie sam serek, jednak dla mnie karczochy sprawiają, iż roladki mają wyjątkowy smak. Roladki z cukinii są idealną przekąską na przyjęcie, ja podałam je jako jedną z przekąsek na szwedzkim stole. Jeśli nie robiliście jeszcze tego typu roladek mam nadzieję, iż sięgniecie po poniższy przepis na roladki z cukinii.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na roladki z cukinii i szynki parmeńskiej.
- 18 plastrów cukinii
- 18 plastrów szynki parmeńskiej
- 20 dkg serka mascarpone
- 18 sztuk suszonych daktyli
- 4 dkg karczochów marynowanych w oliwie
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić roladki z cukinii i szynki parmeńskiej.
Cukinię pokroić na bardzo cienkie paski za pomocą mandoliny do warzyw lub noża, po czym każdy paseczek posmarować z obu stron oliwą. Na ogień wstawić patelnię grillową, rozgrzać i kiedy gorąca układać paski cukinii. Cukinię grillować na średnim ogniu, po kilka sekund z obu stron. Gotową wykładać na talerzyk i studzić.
Do plastikowego pojemnika włożyć mascarpone oraz odsączone z oliwy karczochy. Za pomocą blendera zmiksować na kremową konsystencję.
Na blacie układać plastry cukinii, na nich szynkę parmeńską, smarować kremem z karczochów i serka. Na początku krótszego boku każdego z plasterków układać daktyl, a następnie zwijać całość w roladkę. Gotowe roladki z cukinii i szynki układać na talerzyku, a przed podaniem przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc roladki z cukinii i szynki parmeńskiej.
Może się zdarzyć, iż niektóre paski cukinii będą po ugrillowaniu bardzo cienkie. W takim przypadku sugeruję jedną roladę robić z dwóch, a nie jednego paseczka cukinii.
Plastry szynki parmeńskiej składałam na pół wzdłuż dłuższego boku i dopiero kiedy złożone układałam na cukinii. Szynka parmeńska i cukinia po ułożeniu na sobie powinny mieć taką samą szerokość.
Serek mascarpone zastąpić można serkiem kremowym. Robiłam te roladki z cukinii zarówno z mascarpone jak i z serkiem kremowym i dla mnie mascarpone sprawdza się lepiej. Po zmiksowaniu z karczochami ma w miarę sztywną konsystencję. Serek kremowy po zmiksowaniu z karczochami bywa dość rzadki.
Lubisz cukinię? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zupę pomidorową z cukinią.


Brzmi pysznie. Lubię takie przekąski. Proste, maloskładnikowe, a pełne smaku. Mniam. Pozdrawiam
Pozdrawiam 🙂