Tiramisu z borówkami
|

Torcik Tiramisu z borówkami

Po ostatnim weekendzie zrozumiałam, że zawsze w szafce mam mieć schowane biszkopty. Tak na czarną godzinę.

Czarna godzina nastąpiła u mnie kiedy po podjętej próbie upieczenia ciasta ze szpinakiem z przepisu znalezionego w necie, otrzymałam cegłę.

Ciasto miało być na urodziny mojego znajomego a nadawało się do kosza.

Było już późno wieczorem, bo wszystko robiłam po pracy. Musiałam więc myśleć szybko.

W lodówce miałam mascarpone i śmietankę, które pierwotnie miały mi posłużyć za bazę na krem do ciasta szpinakowego. Jednak po klęsce jakiej doznałam z pierwszym podejściem nie w głowie było mi podejście numer dwa.

Co więc można zrobić z mascarpone i kremówki? Jak nic, jakiś deser na zimo.

Znalazłam w szafce połowę opakowania biszkoptów Ladyfingers czyli biszkoptów paluszków, mrożone borówki w zamrażalniku i likier jajeczny w szafce. Niewiele myśląc zrobiłam tiramisu.

Strzał w dziesiątkę. Nie dość, że przygotowanie było mega szybkie to i mega proste. Wszyscy zachwycali się tym deserem a seria dokładek u niektórych nie skończyła się na trzech 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na borówkowe tiramisu.

  • 200 g paluszków biszkoptowych
  • 400 ml śmietany kremówki (bez laktozy)
  • 400 g serka mascarpone (bez laktozy)
  • 150 ml likieru jajecznego
  • 200 ml kawy parzonej
  • 100 g borówek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Tiramisu z borówkami
Tiramisu

Jak zrobić tiramisu.

Śmietanę kremówkę wyjąć z lodówki, ubić na pół sztywno. Kiedy śmietana zaczyna gęstnieć dodać małymi porcjami cukier puder i ekstrakt waniliowy.

Do dobrze ubitej śmietany dodać mascarpone. Kontynuować ubijanie do momentu, w którym masa jest dość sztywna.

Zimną kawę wymieszać z likierem jajecznym.

Metalową formę wyłożyć folią spożywczą. Spód formy pokryć kilkoma łyżkami masy mascarpone, na której wyłożyć paluszki biszkoptowe uprzednio namoczone przez kilka sekund w kawowo-likierowym naparze. Na biszkoptach położyć kolejną warstwę masy, posypać kakao i ponownie ułożyć biszkopty. Na ostatnią warstwę masy wyłożyć borówki a na nich namoczone biszkopty. Całość owinąć folią i włożyć na noc do lodówki.

Torcik tiramisu z borówkami
Tiramisu

Warto wiedzieć robiąc tiramisu.

Nie musicie dodawać owoców. Jeśli wolicie tiramisu w wersji bezowocowej zrezygnujcie z borówek.

Biszkopty w kawowym naparze trzymajcie dosłownie 2-3 sekundy. Nie mogą być zbyt mokre, gdyż wtedy zaczną się rozpadać i ciasto ciężko będzie pokroić.

Ja akurat pod ręką miałam likier jajeczny ale wykorzystać możecie też likier waniliowy, rum, amaretto czy vermut.

Użyłam prostokątnej formy o rozmiarach 15 na 24 centymetry.

Lubisz mascarpone? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na WZ-tkę z kremem mascarpone.

Podobne przepisy

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *