Nareszcie nastał ten czas kiedy mogę cieszyć się świeżymi pomidorami.
Na bazarze czy w sklepach dostać możemy ogromną gamę przeróżnych rodzajów pomidorów. Mają one cudowny smak, na który wpływ ma słońce oraz różną wielkość i kształt, a te zależą od ich rodzaju.
Na kanapkę niezastąpione jak dla mnie są pomidory malinówki. Jeśli chodzi o sałatki to zazwyczaj sięgam po pomidorki koktajlowe.
Pomidory koktajlowe użyłam też ostatnio do przygotowania mojego makaronu. Tak się złożyło, iż pomidorki były różnej wielkości, mniejsze i większe. Te większe pokroiłam na ćwiartki, mniejsze wrzuciłam w całości.
Do sosu na bazie pomidorków koktajlowych dodałam także świeży groszek. Sprawił, iż sos był nie tylko kremowy ale można też w nim było wyczuć chrupiące ziarenka zielonego groszku właśnie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na makaron ze świeżymi pomidorami.
- 60 dkg pomidorków koktajlowych
- 1 zielona papryczka chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
- 7 dkg świeżego zielonego groszku
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- czarny pieprz do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- opakowanie makaronu np. penne
- opcjonalnie ser Parmezan do posypania makaronu

Jak zrobić makaron z sosem pomidorowym.
Na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno krojoną papryczkę chili oraz pomidorki koktajlowe. Smażyć na małym ogniu przez 15 minut. Po 10 minutach dodać zielony groszek, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Dusić przez kolejne 5 do 7 minut.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać z sosem pomidorowym. Całość można posypać startym serem Parmezan.

Warto wiedzieć robiąc makaron z pomidorami.
Do przygotowania sosu użyłam pomidorków koktajlowych. Jeśli jednak macie pod ręką inne pomidory możecie je śmiało wykorzystać. Trzeba wtedy pokroić pomidory na mniejsze kawałki.
Użyłam świeżego groszku zielonego. Świeży groszek możecie zastąpić groszkiem mrożonym.
Lubisz pomidory? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Tartę pomidorową z klopsikami.
Mniam. Proste i pyszne. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam