Zawsze gdy idę na zakupy już w domu wiem, iż nie skończą się one na zakupieniu tylko tych produktów, które mam na liście. Nie inaczej było i tym razem.

Dzisiaj w oko wpadły mi czerwone, cudnie wyglądające truskawki. Mimo, iż sezon na truskawki jeszcze się nie rozpoczął na dobre, te pachniały tak jakby były zbierane w samym jego szczycie. I co było robić, musiałam je kupić.
Gdy wróciłam do domu od razu zaczęłam się zastanawiać, co mogę z nich przyrządzić. Stanęło na cieście, chociaż w grę wchodził też smoothie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na torcik z truskawkami.
Biszkopt:
- 2/3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 g truskawek
- 4 łyżki wody
Jak zrobić szybki torcik z truskawkami.
Zaczynamy od biszkoptu. Do białek dodajemy szczyptę soli po czym całość ubijamy na sztywną pianę. Do tak ubitej piany dodajemy stopniowo cukier puder cały czas kontynuując ubijanie. Żółtka mieszamy z ekstraktem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Do piany dodajemy teraz na przemian mąkę i wymieszane z wanilią oraz proszkiem żółtka. Nie ubijamy, a bardzo łagodnie mieszamy łyżką, tak aby piana nie opadła. Biszkopt wylewamy na formę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Czekoladę topimy. Roztopioną i gorącą jeszcze czekoladę łączymy z ciepłą żelatyną. Całość studzimy energicznie mieszając łyżką.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy białą czekoladę wymieszaną z żelatyną i ubijamy do dokładnego połączenia się składników. Wkładamy do lodówki na tak długo, aż masa zacznie tężeć. Tężejącą masę wykładamy na wystudzony biszkopt. Truskawki kroimy na pół bądź na ćwiartki. Układamy na kremie. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy przez co najmniej dwie godziny.

Warto wiedzieć robiąc szybki torcik truskawkowy.
Żelatyna, którą dodajemy do masy nie może być ciepła ale nie może być też bardzo zimna, gdyż nie będziemy w stanie połączyć jej ze śmietaną.
Truskawki możemy zastąpić dowolnymi owocami.
Blacha do pieczenia powinna być małych rozmiarów. Ja użyłam tortownicy o średnicy dwudziestu centymetrów.
Biszkopt przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem. Suchy patyczek oznacza upieczony biszkopt.
Lubisz ciasta z truskawkami? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na Tort truskawkowy.

Dodaj komentarz