Warzywne kulki, które idealnie sprawdzą się na każdym przyjęciu.

Dzisiaj odpoczywam i relaksuję się. Znalazłam jednak chwilę na zrobienie małego co nieco. Warzywne kulki są wyjątkowo łatwe do przygotowania dzięki czemu nie trzeba się przy nich za wiele napracować. Powinny przypaść do gustu nie tylko wegetarianom.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na kulki ziemniaczano-marchewkowe.
- 2 średniej wielkości ugotowane marchewki
- 1 duży ugotowany na twardo ziemniak
- 1 zielona cebula
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 6 łyżek mielonych orzeszków ziemnych
- ketchup do serwowania
Jak zrobić kulki ziemniaczano-marchewkowe.
Marchew oraz ziemniaka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W misce połączyć starte warzywa, dodać do nich sól, roztopione masło oraz drobno pokrojoną zieloną cebulkę. Jajo rozbić i roztrzepać widelcem. Połowę jajka dodać do warzywnej masy. Masę delikatnie wyrobić widelcem. Formować kulki wielkości 3 centymetrów. Obtaczać je w pozostałej połowie roztrzepanego jajka, a następnie w orzechach.
Gotowe kulki układać na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 25 minut. Podawać z ketchupem.

Warto wiedzieć robiąc kulki ziemniaczano-marchewkowe.
Marchew i ziemniaki powinny być ugotowane na twardo. Po wbiciu w nie widelca nie powinny się rozpadać.
Lubisz dania z ziemniaków? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na Pieczone ziemniaki.

Dodaj komentarz