Obiad w sam raz na piątek. Posmakuje on nie tylko tym, którzy przestrzegają piątkowego postu i nie jedzą mięsa.

Dla odmiany robiłam dzisiaj kopytka ze słodkich ziemniaków. Jeśli ktoś tych ziemniaków wcześniej nie używał to warto wspomnieć, iż faktycznie są one odrobinę słodsze w smaku, aniżeli ziemniaki pospolite. Ich konsystencja po ugotowaniu jest też trochę inna, bardziej przypomina konsystencję ugotowanej marchewki niż ziemniaka.
Kopytka te są rewelacyjne jako danie główne. Można je serować również jako dodatek do dań mięsnych.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na kopytka ze słodkich ziemniaków.
Kopytka:
- 50 dkg słodkich ziemniaków
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- 1 jajko
- 15 dkg mąki + 4 łyżki mąki do podsypania
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka oliwy
Szpinak:
- 20 dkg szpinaku mrożonego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- szczypta białego pieprzu
- 3 łyżki orzeszków piniowych
- 1/4 łyżeczki soli
Jak zrobić kopytka ze słodkich ziemniaków.
Gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie – pół łyżeczki soli. Po ugotowaniu lekko je studzimy, po czym przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.
Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy pieprz czarny, kmin, chili, 1/2 łyżeczkę soli, mąkę oraz jajko. Całość dokładnie wyrabiamy.
Po wyrobieniu ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy dwa wałki o grubości trzech centymetrów każdy. Nożem kroimy kopytka o szerokości jednego centymetra. Każde kopytko rolujemy delikatnie w dłoniach.
W garnku nastawiamy wodę z 1/2 łyżeczką soli oraz łyżką oliwy. Gdy woda się zagotuje wrzucamy kopytka. Gotujemy nasze kopytka przez 3-4 minuty, od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Wrzucamy orzeszki i delikatnie je rumienimy na małym ogniu. Do lekko podsmażonych orzeszków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak, sól oraz biały pieprz. Smażymy przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy masło.
Kopytka podajemy wymieszane ze szpinakiem.
Co warto wiedzieć robiąc kopytka ze słodkich ziemniaków.
Jeśli ktoś nie lubi batatów może zrobić kopytka tradycyjne i zaserwować je ze szpinakiem.
Lubisz dania ze słodkich ziemniaków? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na Słodkie ziemniaki z tofu.

Lubię wszystko co znajduje sie na talerzu 🙂 Więc to coś w sam raz dla mnie! 🙂
szpinak 🙂 <3
mój szpinak 🙂 <3 uwielbiam