Wszyscy je robimy i wszyscy je lubimy. Mogą być zarówno cienkie jak i grube. Są serwowane z owocami, serem, czekoladą i tym wszystkim na co tylko mamy ochotę. Na słodko i na wytrawnie.

Naleśniki, bo o nich tutaj mowa są bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie zmienia to jednak faktu, iż nie wszystkim nam wychodzą. Czasami dodajemy za dużo mąki, czasami za mało. Często przywierają nam do patelni i nie smażą się tak jakbyśmy tego chcieli. Ich smak też może pozostawiać dużo do życzenia.
Wniosek jest taki, aby naleśniki wyszły nam idealnie potrzebne nam jest nie tylko dobre ciasto ale i dobra patelnia do smażenia. Najlepiej zaopatrzyć się w patelnię przeznaczoną wyłącznie do smażenia naleśników.
Jeśli chodzi o ciasto, czasami trzeba po prostu eksperymentować. Jeśli jest za mało mąki, zobaczymy bąbelki powietrza na naleśnikach w trakcie smażenia. Wtedy należy dosypać mąki do ciasta naleśnikowego. Jeśli dodamy jej za dużo, naleśniki będą twarde. Wtedy trzeba dolać do ciasta wody albo mleka.
Pierwszy naleśnik powinien być próbą. Jeśli wyjdzie nam taki jaki chcemy żeby był to rewelacyjnie, jeśli nie to poprawiamy ciasto.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na naleśniki.
- 20 dkg mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka wody bądź wody gazowanej
- 1 łyżka stopionego masła
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- olej, masło, bądź słonina do smażenia
Jak zrobić naleśniki.
W misce ubijamy jajka z solą i cukrem. Dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło, mleko i wodę. Nie dodajmy od razu całej wody. Ubijając możemy zobaczyć konsystencję ciasta. Jeśli jest zbyt gesta, stopniowo dodajmy do niego więcej wody.
Naleśniki smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni na średnim ogniu na złoty kolor.
Warto wiedzieć robiąc naleśniki.
Ciasto naleśnikowe dobrze jest odstawić na 30 minut aby nieco “odpoczęło”. Naleśniki z takiego ciasta lepiej się smażą.
Lubisz dania z naleśnikami? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na Zapiekankę naleśnikową.

Dodaj komentarz