W internecie można znaleźć cały ogrom przepisów na pieczone pieczarki.

Nie spotkałam się chyba z przepisem, w którym pieczarki bez żadnego nadzienia wędrowałyby do piekarnika. Niektórzy jako nadzienia używają mieszanek serów, inni zapiekają pieczarki z masłem i pietruszką, jeszcze inni z cebulą i warzywami. Opcji na farsz do pieczarek jest całe mnóstwo. Farsz, którego ja użyłam do wypełnienia pieczarek bazuje na bułce tartej i serze Parmezan.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na sałatkę z pieczarkami.
- 8 dużych pieczarek
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- pieprz
- 8 plastrów sera Camembert
- 1 łyżka suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki Parmezanu
- 10 pomidorków koktajlowych
- mieszanka sałat
- 3 łyżki słodkiego sosu chili
Jak zrobić sałatkę z faszerowanymi pieczarkami.
Pieczarki obieramy, wyciągamy nóżki. Wszystkie nóżki kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
W miseczce mieszamy bułkę tartą z bazylią, Parmezanem, pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami, szczyptą soli, podsmażonymi pieczarkami oraz pieprzem.
Kapelusze pieczarek wypełniamy farszem. Na wierzchu każdego układamy plasterek sera Camembert.
Pieczemy 25 minut w 170 stopniach Celsjusza.
Na talerzyku układamy sałatę, pomidorki oraz upieczone pieczarki. Całość skrapiamy sosem chili.
Warto wiedzieć robiąc sałatkę z faszerowanymi pieczarkami.

Ser Camembert możemy śmiało zastąpić parmezanem.
Lubisz pieczarki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pieczarki faszerowane fetą.

Dodaj komentarz