Sałatka z pieczarkami
|

Sałatka z faszerowanymi pieczarkami

W internecie można znaleźć cały ogrom przepisów na pieczone pieczarki.

Sałatka z pieczarkami  i zieloną sałatą
Sałatka z faszerowanymi pieczarkami

Nie spotkałam się chyba z przepisem, w którym pieczarki bez żadnego nadzienia wędrowałyby do piekarnika. Niektórzy jako nadzienia używają mieszanek serów, inni zapiekają pieczarki z masłem i pietruszką, jeszcze inni z cebulą i warzywami. Opcji na farsz do pieczarek jest całe mnóstwo. Farsz, którego ja użyłam do wypełnienia pieczarek bazuje na bułce tartej i serze Parmezan.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z pieczarkami.

  • 8 dużych pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 8 plastrów sera Camembert
  • 1 łyżka suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki parmezanu
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • mieszanka sałat
  • 3 łyżki słodkiego sosu chili

Jak zrobić sałatkę z faszerowanymi pieczarkami.

Pieczarki obieramy, wyciągamy nóżki. Wszystkie nóżki kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.

W miseczce mieszamy bułkę tartą z bazylią, parmezanem, pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami, szczyptą soli, podsmażonymi pieczarkami oraz pieprzem.

Kapelusze pieczarek wypełniamy farszem. Na wierzchu każdego układamy plasterek sera Camembert.

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach Celsjusza.

Na talerzyku układamy sałatę, pomidorki oraz upieczone pieczarki. Całość skrapiamy sosem chili.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z faszerowanymi pieczarkami.

Sałatka z pieczarkami
Sałatka

Ser Camembert możemy śmiało zastąpić parmezanem.

Lubisz pieczarki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pieczarki faszerowane fetą.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Sałatka z faszerowanymi pieczarkami
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *