Fale Dunaju to ciasto, które jest połączeniem ciasta ucieranego z jabłkami oraz kremem budyniowym. Ciasto ucierane składa się z dwóch ciast – jasnego oraz kakaowego. Jako pierwsze na blaszkę wylewa się ciasto jasne, na nim układa się jabłka, które pokrywa się ciastem kakaowym. Ciasto trafia do piekarnika i po upieczeniu dekorowane jest kremem budyniowym. Przepis na ciasto Fale Dunaju znalazłam w przepiśniku mojej mamy i z tego co wiem, przepis ten jest dość stary. Ja nawet nie pamiętam kiedy mama ostatni raz upiekła to ciasto, ponieważ teraz raczej skupia się na bardziej “nowoczesnych” przepisach.
Nie wiem czy próbowaliście już tego ciasta, ale jeśli nie to zachęcam Was do zapoznania się z poniższym przepisem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na Fale Dunaju.
- 30 dkg mąki pszennej
- 5 jajek rozmiar “M”
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dkg cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki mleka
- 25 dkg margaryny
- 40 dkg jabłek
- cukier waniliowy
- 1 łyżka budyniu waniliowego
Krem budyniowy:
- 40 gr budyniu waniliowego w proszku
- 400 ml mleka
- cukier waniliowy
- 8 dkg cukru kryształu
- 25 dkg masła
Dodatkowo:
- 5 dkg tartej gorzkiej czekolady

Jak zrobić ciasto Fale Dunaju.
Przygotowanie ciasta ucieranego z jabłkami.
Do miski włożyć miękką margarynę, cukier puder oraz cukier waniliowy. Ucierać przez kilka minut, do momentu w którym uzyskamy masę o kremowej konsystencji. Nie przestając ucierania do masy dodać po jednym żółtku, a następnie przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
W osobnej misce ubić na sztywno białka jajek i kiedy gotowe delikatnie dodać je do ciasta. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać mleko oraz kakao, drugą pozostawić bez dodatków.
Pokrojone na ćwiartki bądź na duże kawałki jabłka oprószyć proszkiem budyniowym.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylać ciasto jasne, ułożyć na nim kawałki jabłek, które przykryć ciastem kakaowym. Ciasto piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Upieczone ciasto wystudzić.
Przygotowanie kremu budyniowego.
Do garnka wlać 250 ml mleka, wsypać cukier kryształ oraz cukier waniliowy. Zagotować. W kubeczku wymieszać proszek budyniowy z pozostałym mlekiem i kiedy mleko w garnku zaczyna się gotować zalać budyń z kubeczka. Zmniejszyć ogień na mały i mieszając nieustannie gotować przez 3-y minuty. Ugotowany budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Za pomocą miksera rozetrzeć miękkie masło na puszystą konsystencję. Do utartego masła małymi porcjami dodać zimny budyń, cały czas ucierając. Składniki ucierać przez około 2 minuty bądź do momentu, w którym nie ma już w masie grudek.
Złożenie ciasta Fale Dunaju.
Zimne ciasto z jabłkami dokładnie pokryć kremem budyniowym, który po wierzchu posypać tartą gorzką czekoladą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.

Warto wiedzieć robiąc Fale Dunaju.
Ciasto piekłam w metalowej blasze o wymiarach 32 na 24 centymetra.
Waga jabłek, którą podałam w przepisie to ich waga po obraniu.
Tartą czekoladę zastąpić można polewą czekoladową.
Lubisz ciasta z kremem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na ciasto Ambasador.







Dodaj komentarz