Cebulowe krążki nadają się rewelacyjnie na przystawkę, pasują także jako dodatek do mięs, zwłaszcza wołowego. Krążki cebulowe przygotowane w odpowiedni sposób są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Do ich przygotowania najlepiej jest użyć białej cebuli, która w smaku jest delikatniejsza od standardowej żółtej.
Krążki cebulowe robi się naprawdę szybko i do tego są bardzo tanie, bo jak wiadomo cebula nie jest najdroższym na świecie warzywem.
Jeśli sięgamy tylko po krążki np. jeśli podajemy je jako przystawkę, to możemy je podać z sosem z kwaśnej śmietany i świeżo krojonej cebuli, smakują pysznie.
Podawane jako dodatek do innym dań sprawdzają się serwowane ze smażonym mięsem wołowym czy grillowanym kurczakiem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na krążki cebulowe.
- 2 duże białe cebule
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3/4 kubka bułki tartej
- 50 ml mleka
- olej do smażenia
Jak zrobić smażone krążki cebulowe.
Cebule pokroić w krążki o szerokości jednego centymetra. Podzielić na pojedyncze pierścienie. Nasolić łyżeczką soli i odstawić na 10 minut.
Do jednej miseczki wbić jajka, dodać mleko i dobrze wymieszać. Do kolejnej miski wsypać bułkę tartą a do następnej mąkę.
Krążki cebulowe najpierw panierować w mące, następnie jajku a na końcu w bułce tartej.
Na patelnię wylać olej, rozgrzać i kiedy gorący wkładać panierowane krążki cebulowe. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.
Usmażone krążki wyjmować na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby krążki nieco ociekły z oleju.

Warto wiedzieć robiąc krążki cebulowe.
Do przygotowania krążków cebulowych wykorzystać możemy różne rodzaje cebuli. W zależności od tego na jak intensywną w smaku cebulę mamy ochotę możemy sięgnąć po cebulę białą, złotą czy czerwoną. Im większa cebula tym lepiej, możemy zrobić z niej większą ilość krążków.
Lubisz smażone warzywa? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Smażony kalafior z ajvarem.
Dodaj komentarz