Szukasz przepisu na obiad bez mięsa? Ten będzie jak znalazł.
Ryby staram się jeść w miarę możliwości dość często. Tutaj gdzie mieszkam niestety ich wybór jest dość skromny.
Za każdym razem więc kiedy jestem w Polsce staram się nadrabiać ich brak i zajadam się pysznymi śledzikami czy świeżym łososiem.
Dzisiaj Wielki Piątek i u mnie na talerzu na obiad będzie rybka. Wprawdzie mrożona ale i tak bardzo smaczna 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na rybę smażoną.
- 6 średnich mrożonych filetów z dorsza
- 1 łyżeczka soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki mąki
- 1/2 szkl. bułki tartej
- 2 jajka
- olej słonecznikowy do smażenia
Sos:
- 100 ml wody bądź bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej bądź kukurydzianej
- 3 łyżki musztardy Dijon
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 100 ml śmietanki
- szczypta soli
- pęczek świeżego koperku

Jak zrobić rybę w sosie musztardowym.
Filety z dorsza rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Oprószyć jedną łyżeczką soli i pieprzem. Panierować najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kiedy gorący, zmniejszyć ogień na średni i wkładać panierowane filety. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Sos: w garnku wymieszać wodę ze śmietaną. Zagotować. Dodać sól, pieprz, musztardę, cukier, sok z cytryny. Jeśli sos jest rzadki dołożyć mąkę kukurydzianą bądź ziemniaczaną. Sos gotować na małym ogniu przez 4 do 5 minut. Gdy gotowy, wsypać drobno krojony, świeży koperek.
Rybę podawać polaną sosem musztardowym z ziemniakami i surówką.

Warto wiedzieć robiąc smażoną rybę.
Rybę po usmażeniu warto położyć na papierowym ręczniku. Pozbędziemy się w ten sposób nadmiaru tłuszczu.
Do smażenia najlepsze będą świeże ryby, więc jeśli takowe macie użyjcie ich zamiast mrożonych.
Mąkę, którą dodamy do sosu rozróbmy z wodą. Nie wsypujmy mąki bezpośrednio do sosu bo zrobią się grudki.
Lubisz ryby i owoce morza? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Makaron z krewetkami i dorszem
Dodaj komentarz