Mus czekoladowy z malinami
|

Szybki mus z białej czekolady

Ten mus z białej czekolady przypadnie Wam do gustu. Mus jest szybki do przygotowania i bazuje na ogólnie dostępnych składnikach. Do zrobienia musu z białej czekolady potrzebujecie białą czekoladę, śmietanę kremówkę, mascarpone, odrobinę cukru pudru oraz świeże maliny do udekorowania gotowego już musu. Samo zrobienie musu nie jest ani czasochłonne ani bardzo męczące.

Mus z białej czekolady jest idealny do podania jako słodki deser po obiedzie lub jako deserek na słodkim stole. Świetnie sprawdzi się także jako deser walentynkowy. Poniżej znajdziecie przepis na szybki mus z białej czekolady, do przygotowania którego Was zachęcam.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Kremowy mus z białej czekolady
Mus z białej czekolady

Składniki na mus z białej czekolady.

  • 200 g białej czekolady w kostce
  • 400 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 150 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • świeże maliny oraz mięta do dekoracji

Jak zrobić mus z białej czekolady.

Do garnka wlać 200 ml śmietanki kremówki, dodać cukier puder i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać połamaną w kawałki białą czekoladę i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Wystudzić.

Do miski wlać zimne 200 ml śmietanki kremówki, ubić na pół sztywno. Do ubitej kremówki dodać serek mascarpone i kontynuować ubijanie przez chwilę, aby całość odrobinę zgęstniała. Następnie dodać zimną, płynną czekoladę rozpuszczoną w śmietance. Ubijać najlepiej robotem ręcznym przez około minutę, mus powinien nieco zgęstnieć. Gotowy mus przełożyć do rękawa cukierniczego i za pomocą rękawa wycisnąć go do szklanek lub pucharków. Mus udekorować świeżymi malinami i miętą.

Mus z czekolady z mascarpone
Mus z białej czekolady

Warto wiedzieć robiąc mus z białej czekolady.

Serek mascarpone zastąpić można serkiem kremowym.

Ubijając śmietankę kremówkę należy bardzo uważać, aby jej nie przebić. Czasami wystarczy kilka dodatkowych sekund ubijania i śmietanka się zważy. Ja po dodaniu do ubitej z mascarpone śmietanki białej czekolady ubijałam całość około jednej minuty. Mus nigdy nie będzie miał bardzo sztywnej konsystencji, powinniśmy dążyć do uzyskania konsystencji pośrodku czyli czegoś pomiędzy bardzo płynną a sztywną formą.

Maliny zastąpić możecie innymi miękkimi owocami takimi jak borówki, jeżyny bądź truskawki.

Szukasz przepisów na musy? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Mus z mango.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Szybki mus z białej czekolady
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 5 Review(s)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *