Ten mus z białej czekolady przypadnie Wam do gustu. Mus jest szybki do przygotowania i bazuje na ogólnie dostępnych składnikach. Do zrobienia musu z białej czekolady potrzebujecie białą czekoladę, śmietanę kremówkę, mascarpone, odrobinę cukru pudru oraz świeże maliny do udekorowania gotowego już musu. Samo zrobienie musu nie jest ani czasochłonne ani bardzo męczące.
Mus z białej czekolady jest idealny do podania jako słodki deser po obiedzie lub jako deserek na słodkim stole. Świetnie sprawdzi się także jako deser walentynkowy. Poniżej znajdziecie przepis na szybki mus z białej czekolady, do przygotowania którego Was zachęcam.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na mus z białej czekolady.
- 20 dkg białej czekolady w kostce
- 400 ml śmietanki kremówki (36%)
- 15 dkg serka mascarpone
- 5 dkg cukru pudru
- świeże maliny oraz mięta do dekoracji
Jak zrobić mus z białej czekolady.
Do garnka wlać 200 ml śmietanki kremówki, dodać cukier puder i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać połamaną w kawałki białą czekoladę i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Wystudzić.
Do miski wlać zimne 200 ml śmietanki kremówki, ubić na pół sztywno. Do ubitej kremówki dodać serek mascarpone i kontynuować ubijanie przez chwilę, aby całość odrobinę zgęstniała. Następnie dodać zimną, płynną czekoladę rozpuszczoną w śmietance. Ubijać najlepiej robotem ręcznym przez około minutę, mus powinien nieco zgęstnieć. Gotowy mus przełożyć do rękawa cukierniczego i za pomocą rękawa wycisnąć go do szklanek lub pucharków. Mus udekorować świeżymi malinami i miętą.

Warto wiedzieć robiąc mus z białej czekolady.
Serek mascarpone zastąpić można serkiem kremowym.
Ubijając śmietankę kremówkę należy bardzo uważać, aby jej nie przebić. Czasami wystarczy kilka dodatkowych sekund ubijania i śmietanka się zważy. Ja po dodaniu do ubitej z mascarpone śmietanki białej czekolady ubijałam całość około jednej minuty. Mus nigdy nie będzie miał bardzo sztywnej konsystencji, powinniśmy dążyć do uzyskania konsystencji pośrodku czyli czegoś pomiędzy bardzo płynną a sztywną formą.
Maliny zastąpić możecie innymi miękkimi owocami takimi jak borówki, jeżyny bądź truskawki.
Szukasz przepisów na musy? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Mus z mango.






Dodaj komentarz