Gdyby ktoś mnie zapytał jakie jest moje ulubione ciasto nie byłabym w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Wybór z listy ciast, które lubię jeść oraz które lubię piec jest niemożliwy. Jeśli chodzi o jedzenie ciast, to ciasta przełożone kremem, ciasta z dodatkiem galaretki oraz ciasta z owocami smakują mi najbardziej. W kwestii pieczenia to muszę się przyznać, iż najbardziej lubię robić ciasta które są mało pracochłonne. Do takich ciast zaliczam proste serniki oraz ciasta z owocami.
Torcik pomarańczowy, na który przepisem chcę się z Wami podzielić poniżej, należy do kategorii ciast, które wymagają nieco pracy. O ile przygotowanie ciasta nie jest wcale skomplikowane o tyle nieco czasu zajmuje posiekanie orzechów i owoców kandyzowanych. Musimy jeszcze pamiętać o kremie pomarańczowym, który również wymaga czasu. Ten torcik pomarańczowy polecam Wam upiec z okazji jakichś świąt, urodzin czy specjalnej okazji.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na torcik pomarańczowy.
Ciasto orzechowe:
- 5 dkg orzechów włoskich
- 5 dkg kandyzowanej skórki owocowej
- 12 dkg mąki pszennej
- szczypta soli
- 5 dużych jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 12 dkg cukru pudru
Krem pomarańczowy przygotuj według przepisu TUTAJ.
Dodatkowo:
- kawałki pomarańczy i owoce kandyzowane do przystrojenia ciasta
Jak zrobić torcik pomarańczowy.
Wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania ciasta orzechowego powinny być w temperaturze pokojowej.
Orzechy włoskie i kandyzowaną skórkę owocową bardzo drobno posiekać nożem. Orzechy powinny uzyskać konsystencję bardzo zbliżoną do tej jaką ma bułka tarta.
Do miski włożyć jajka, cukier puder oraz szczyptę soli. Ubijać przez 4-5 minut za pomocą robota ręcznego lub robota kuchennego lub do uzyskania puszystej, kremowej konsystencji składników. W tymże momencie małymi partiami dodać przesianą przez sitko mąkę, proszek, posiekane orzechy oraz owoce kandyzowane. Następnie, delikatnie ale jednocześnie w miarę szybko wmieszać dodane składniki.
Okrągłą, metalową formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący włożyć formę z ciastem orzechowym. Ciasto piec przez 55 minut do godziny lub do momentu, w którym środek ciasta jest całkowicie wyrośnięty a ciasto po dotknięciu palcem nie zapada się do środka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić po czy przekroić na dwie połowy.
Pierwszy blat ciasta pokryć większością kremu pomarańczowego, przykryć pozostałym blatem. Po wierzchu ciasto udekorować pozostałym kremem, kawałkami pomarańczy i kandyzowaną skórką owocową. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, aby krem dobrze zgęstniał.

Warto wiedzieć robiąc torcik pomarańczowy.
Do ciasta orzechowego dodać możecie dowolnie wybrane przez siebie owoce kandyzowane. Może to być tylko i wyłącznie kandyzowana skórka pomarańczowa ale mogą to też być inne owoce. Zarówno mango, papaja, limonka oraz wiele innych owoców kandyzowanych w tym także mieszanki owoców, będą jak znalazł w tym cieście.
Ciasto piekłam w okrągłej formie do pieczenia o średnicy 21 centymetrów.
Szukasz przepisów na ciasta owocowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Kruche ciasto kakaowe ze śliwkami.

Dodaj komentarz