Co roku przed Wielkanocą mam ten sam dylemat, jakiego rodzaju jajka faszerowane mam w tymże roku przygotować. To jest poważny dylemat, gdyż jest cała gama kremów do faszerowania, które lubię w połączeniu z jajkami 🙂 Na stole wielkanocnym staram się podać co najmniej dwa rodzaje jajek faszerowanych. Jeden rodzaj jajek musi mieć krem zrobiony z ryb lub wędlin a drugi krem warzywny. To jest taka moja zasada, którą staram się przestrzegać w ramach urozmaicenia smaku.
Piszę o Wielkanocy, gdyż mamy ją za progiem i wielu z nas będzie robić jajka faszerowane z tejże właśnie okazji. Wielkanoc nie jest jednak jedynym okresem, w którym jajka faszerowane są podawane. Ja lubię jeść jajka faszerowane na śniadanie, kolację i oczywiście podaję je moim gościom na przyjęciach.
Na blogu znajdziecie kilka propozycji na jajka faszerowane. Robiłam już dla Was jajka faszerowane buraczkiem ćwikłowym, jajka faszerowane awokado, jajka faszerowane szynką i chrzanem, jajka faszerowane tuńczykiem, jajka faszerowane szpinakiem. Tym razem chcę się z Wami podzielić przepisem na jajka faszerowane pieczarkami. Jajka faszerowane pieczarkami to nic innego jak jajka wypełnione kremem pieczarkowym przygotowanym ze smażonych pieczarek, żółtek jajek, serka kremowego i odrobiny przypraw. Krem pieczarkowy nie zawiera majonezu, zastąpiony jest on odrobiną serka kremowego. Polecam Wam tenże przepis na jajka faszerowane pieczarkami, gdyż te jajka są pyszne.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na jajka faszerowane.
- 25 dkg pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula szalotka
- 4 duże jajka
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki serka kremowego np. Philadelphia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami.
Jajka ugotować na twardo w wodzie osolonej szczyptą soli. Ugotowane wystudzić, obrać, przekroić wzdłuż na dwie połowy i z każdej połowy usunąć żółtka.
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub bardzo drobno pokroić, przełożyć na patelnię. Dodać drobno krojoną cebulę szalotkę i masło. Smażyć na średnim ogniu do momentu, w którym woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Pod koniec smażenia posolić 1/2 łyżeczką soli oraz dodać pieprz do smaku. Usmażone pieczarki wystudzić.
Do plastikowego pojemnika przełożyć zimne pieczarki, żółtka jajek, sok z cytryny, serek kremowy oraz krojoną natkę pietruszki. Wszystkie składniki zmiksować blenderem na kremową konsystencję. Gotowy krem pieczarkowy przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nim każdą połówkę jajka. Jajka faszerowane pieczarkami przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc jajka faszerowane kremem pieczarkowym.
Jajka gotowałam przez 9 minut, po czym z ugotowanych odlałam wrzącą wodę i zalałam je bardzo zimną wodą. Odstawiałam jajka do wystygnięcia na 15 minut i dopiero zimne obrałam.
Jeśli nie macie w domu blendera to żółtka jajek, pieczarki i natkę pietruszki możecie bardzo drobno posiekać nożem.
Szukasz przepisów na jajka faszerowane? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Jajka faszerowane buraczkiem.

Dodaj komentarz