Jajka faszerowane to jajka ugotowane na twardo podane z farszem. Farsz do jajek przygotować można z gotowanych lub pieczonych warzyw, wędlin, owoców morza bądź ryb. Najprostszy farsz do jajek to ten zrobiony z ugotowanych żółtek, odrobiny musztardy i kwaśnej śmietany. Jeśli jednak macie ochotę zrobić trochę bardziej urozmaicony farsz do jajek to sięgnijcie po farsz z przepisu poniżej. Do przygotowania tego farszu użyłam śledzia w oleju, jabłka kwaskowego oraz czerwonej cebuli. Farsz doprawiłam olejem i octem jabłkowym, zdecydowałam się nie używać majonezu. Te jajka faszerowane podać można na wielkanocnym stole, na przyjęciach takich jak urodziny, imieniny bądź spotkania ze znajomymi. Równie fajnie sprawdzą się podane na kolację, lunch oraz śniadanie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na jajka faszerowane śledziem.
- 5 dużych jajek
- 15 dkg śledzia w oleju
- 4 dkg czerwonej cebuli
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka krojonej natki pietruszki
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 5 dkg jabłka
- 1 łyżka oleju
Jak zrobić jajka faszerowane śledziem.
Śledzia wyciągnąć z oleju, lekko przetrzeć jego nadmiar papierowym ręcznikiem, po czym pokroić w cienkie paseczki. Cebulę pokroić w małą kostkę. Jabłko obrać i również pokroić w małą kosteczkę. W misce połączyć krojonego śledzia, jabłko, cebulę, ocet jabłkowy, olej, drobno krojoną natkę pietruszki, małą szczyptę soli oraz pieprzu.
Jajka ugotować na twardo, ugotowane wystudzić, obrać i przekroić na pół. Na wierzchu każdej połówki jajka położyć sporą ilość farszu śledziowego. Jajka ułożyć na półmisku do serwowania lub talerzyku i przetrzymywać w lodówce przed podaniem.

Warto wiedzieć robiąc jajka faszerowane śledziem.
Śledzia w oleju zastąpić można śledziem solonym lub w occie. Śledzia solonego należy najpierw wymoczyć w zimnej wodzie. Dobrze jest taką wodę zmienić około dwa do trzech razy.
Z ugotowanych jajek nie wyciągałam żółtek. Jaja ugotowane na twardo jedynie przekroiłam na pół i na ich wierzch położyłam farsz. Jajka na twardo gotuję zazwyczaj przez 9 minut chyba, że używam małych sztuk wtedy jest to 8 minut. Do gotowania jajek dodaję szczyptę soli, która pomaga łatwiej usunąć z jajek skorupkę przy ich obieraniu. Z ugotowanych jajek wylewam wrzącą wodę, zalewam je bardzo zimną wodą i odstawiam do wystygnięcia na 10 minut.
Szukasz przepisów na dania ze śledziem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Śledzia w śmietanie z cebulą i jabłkiem.

Dodaj komentarz