Gwiazda makowa to słodkie ciasto drożdżowe, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tak naprawdę Święta Bożego Narodzenia są jedynym okresem, w którym tę gwiazdę makową można podać. Jej przygotowanie nie jest trudne, a efekt końcowy wizualnie oraz smakowo jest wyjątkowo satysfakcjonujący. Ja przygotowanie gwiazdy makowej zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego, które to ciasto jest jej podstawą. Ciasto drożdżowe i jego przygotowanie zajmuje mi najwięcej czasu, gdyż masę makową robię na ogół wcześniej w dużych ilościach i rozmrażam ją w momencie robienia drożdżówek bądź ciast. Kiedy ciasto drożdżowe mam już gotowe i ładnie wyrośnięte, przekładam jego blaty masą makową i formuję całość w kształt gwiazdy. Tę gwiazdę makową lubię piec w formie do pieczenia, gdyż dzięki temu zachowuje okrągły kształt, jednak można ją także piec luzem na większej blaszce do pieczenia. Upieczoną gwiazdę dekoruję lukrem oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Polecam Wam poniższy przepis na gwiazdę makową i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na gwiazdę makową.
Ciasto drożdżowe:
- 40 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 2 dkg świeżych drożdży
- 5 dkg cukru pudru
- 1 jajko “L”
- 1 żółtko (białko wykorzystać do posmarowania ciasta)
- 100 ml letniego mleka
- 1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 8 dkg masła
Lukier:
- 15 dkg cukru pudru
- 2 łyżki wrzącej wody
- opcjonalnie: kandyzowana skórka pomarańczowa
Dodatkowo:
- 50 dkg masy makowej
- 1 małe jajko
Jak zrobić gwiazdę makową.
Do kubka włożyć drożdże, dodać letnie mleko, wymieszać i odstawić na 10 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, cukier puder, jajko, żółtko, wanilię oraz szczyptę soli. Wyrabiać przez minutę, po czym dodać płynne masło i kontynuować wyrabianie przez 8 minut. Miskę z ciastem drożdżowym przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aby ciasto wyrosło. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, podzielić na dwie części i każdą uformować w kulę. Obie kule z ciasta cienko rozwałkować, tak aby powstały dwa koła o średnicy 30-u centymetrów każde.
Masę makową wymieszać z jajkiem. Na okrągłej blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć pierwszy placek z ciasta drożdżowego, na którym dokładnie rozprowadzić masę makową. Następnie, przykryć drugim plackiem drożdżowym. Pośrodku ciasta położyć szklankę o średnicy 6-u centymetrów, po czym przekroić ciasto wokół szklanki na 16 części. Zaczynając od pierwszego z powstałych kawałków, chwytać go w dłoń i skręcać 4-y razy w prawo, następny kawałek skręcać 4-y razy w lewo. Powtarzać tę czynność do momentu, w którym każdy kawałek ciasta jest skręcony. Z ciasta zdjąć szklankę, a ciasto na którym się znajdowała naciąć w kilku miejscach nożem. Gwiazdę makową przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut, aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte ciasto posmarować białkiem jajka, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35-40 minut. Upieczoną gwiazdę wystudzić.
Do miski włożyć przesiany przez sitko cukier puder, dodać gorącą wodę i ucierać razem przez 10 minut. Gotowym lukrem polać zimną gwiazdę makową. Po wierzchu gwiazdę udekorować można kandyzowaną skórką pomarańczową.

Warto wiedzieć robiąc gwiazdę makową.
Wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową.
Gwiazdę wypełniłam domową masą makową, na którą to masę znajdziecie przepis na blogu.
Na moim Instagramie znajdziecie zdjęcia krok po kroku, na których widać jak formowałam ciasto w kształt gwiazdy.
Lubisz ciasta z makiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Makową panienkę z wiśniami.


Pysznie wygląda. Już sama forma gwiazdy mi się podoba. 🙂
Dziękuję. W sumie powinna być to gwiazda pieczona nie w formie do pieczenia, bo wtedy faktycznie wygląda całość jak gwiazda. Ale czasami piekę w formie, czasami nie, zależy. Pozdrawiam.