Rolada buraczkowa z serkiem i śledziem to fantastyczny sposób na wykorzystanie buraków ćwikłowych. Prezentuje się cudnie i ma świetny smak. Ciasto na roladę przygotowane jest na bazie buraków, natomiast krem, którym rolada jest wypełniona jest połączeniem serka z kaparami. Dodatkowo, w roladzie znaleźć można śledzie, co nie powinno nikogo dziwić, gdyż ich połączenie z burakiem ma miejsce często. Ciasto buraczkowe jest puszyste, lekkie i ma intensywny czerwono-bordowy kolor. Ta rolada buraczkowa z pewnością zachwyci naszych gości. Ja podaję ja na zimno jako przekąskę, lecz równie fajnie sprawdza się podana na śniadanie oraz kolację. Polecam Wam poniższy przepis na roladę buraczkową z serkiem i śledziem i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na roladę buraczkową z serkiem i śledziem.
Cisto buraczkowe:
- 40 dkg gotowanych buraczków ćwikłowych
- 5 jajek “M”
- 10 dkg mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 łyżki oleju
Nadzienie:
- 30 dkg serka kremowego typu Philadelphia
- 12 dkg filetów śledziowych w oleju
- 1 łyżka świeżo-krojonego koperku
- 1 łyżka marynowanych kaparów
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Jak zrobić roladę buraczkową z serkiem i śledziem.
Do dużej miski włożyć tarte na średniej wielkości oczkach tarki buraczki, dodać żółtka jajek, 1/2 łyżeczkę soli oraz olej. Wymieszać. Kolejno wsypać przesianą przez sitko mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubić na sztywno białka jajek wraz ze szczyptą soli. Ubite białka wmieszać do masy z buraczków, po czym równomiernie rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20-24 minuty. Upieczone ciasto wystudzić.
W misce połączyć serek kremowy, koperek, kapary, szczyptę soli oraz sok z cytryny. Nadzienie równomiernie rozprowadzić na zimnym cieście buraczkowym. Na końcu jednego z dłuższych brzegów ułożyć filety śledziowe, po czym zwinąć ciasto w roladę. Roladę owinąć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Warto wiedzieć robiąc roladę buraczkową z serkiem i śledziem.
Czas gotowania buraczków ćwikłowych zależy od ich wielkości oraz świeżości. Starsze sztuki potrzebują więcej czasu na ogniu, aniżeli młode buraki. Po godzinie gotowania warto jest sprawdzić widelcem czy buraki są miękkie, aczkolwiek ma to sens jedynie w przypadku młodych buraków. Starsze sztuki potrzebują około dwie godziny na ogniu.
Zamiast z kaparami serek kremowy połączyć można z ogórkiem kiszonym bądź z korniszonami.
Ciasto buraczkowe piekłam na metalowej blaszce do pieczenia o wymiarach 37 na 25 centymetra.
Śledzie w oleju zastąpić można słonymi śledziami. Należy je przez kilka godzin moczyć w zimnej wodzie przed ich dodaniem do rolady.
Lubisz rolady warzywne? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladę szpinakową z tuńczykiem.







Robiłam kiedyś pyszne brownie z buraków, tak że kto wie może następnym razem pokuszę się o roladę. 🙂
Interesujące połączenie smaków 🙂
Sprawdzone połączenie smaków 🙂 Pozdrawiam.
Chyba nigdy nie robiłam warzywnej rolady. Kusi wyglądem. 😉
Polecam, jest naprawdę bardzo smaczna. Pozdrawiam 🙂