Kokosowa panna cotta to moje ostatnie odkrycie. Żałuję tylko, iż nie zrobiłam jej wcześniej.
Włoska panna cotta w wersji podstawowej to słodka śmietanka wymieszana z odrobiną cukru, wanilią i żelatyną. Często śmietana częściowo jest zastępowana mlekiem – panna cotta jest wtedy lżejsza i delikatniejsza w smaku.
Panna cotta to jeden z tych deserów, po który warto sięgać jak najczęściej. Jest bardzo łatwa do przygotowania i do tego dość szybka, nie licząc oczywiście czasu, które potrzebuje na stężenie. Kokosowa panna cotta z przepisu poniżej jest zrobiona na bazie mleka kokosowego i śmietanki, a następnie podana z ananasowym chutney. Naprawdę rewelacja 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na deser panna cotta.
- 10 dkg cukru pudru
- 4 pełne łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 6 łyżek zimnej wody
- 600 ml mleka kokosowego
- 400 ml śmietany kremówki (36%)
Chutney z ananasa:
- 1 ananas
- 2-u centymetrowy kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Posypka:
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru kokosowego

Jak zrobić deser panna cotta z chutney anansowym.
Żelatynę wsypać do kubeczka i zalać zimną wodą. Odstawić na 5 minut.
Do garnka wlać śmietanę i mleko kokosowe. Dodać cukier puder i cukier kokosowy. Podgrzewać na średnim ogniu do zagotowania się składników, cały czas mieszając, aż cukier puder i cukier kokosowy rozpuszczą się. Zagotowany płyn zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać. Płynną panna cottę wlać do kubeczków albo silikonowych foremek, które włożyć do lodówki. Panna cottę schładzać przez co najmniej trzy godziny.
Chutney z ananasa: ananasa obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny oraz utarty na tarce imbir. Garnek wstawić na ogień, zagotować i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając do momentu, aż ananas będzie bardzo miękki. Kolejno, garnek zdjąć z ognia, odebrać połowę chutney i je zmiksować. Zmiksowane chutney dodać do części niezmiksowanej i wymieszać.
Posypka kokosowa: na patelnię wsypać wiórki kokosowe oraz cukier kokosowy. Prażyć na małym ogniu przez 2 do 3 minut.
Gotową panna cottę podawać z ananasowym chutney, posypaną kokosową posypką.

Warto wiedzieć robiąc kokosową panna cottę.
Użyłam świeżego ananasa o średniej wielkości. Do chutney nie dodawałam w ogóle wody.
Pamiętajcie aby użyć standardowej żelatyny. Nie używajcie tej bardzo zmielonej (to jest chyba fix), gdyż zauważyłam iż trzeba użyć jej znacznie większą ilość.
Gotową panna cottę najlepiej wyciągnąć z foremki poprzez zanurzenie foremki na kilka sekund we wrzącej wodzie. Potem wystarczy odwrócić foremkę i panna cotta powinna sama z niej wyjść.
Lubisz ciasta bez pieczenia? Sprawdź nasz przepis na Ciasto pomarańczowe

Dodaj komentarz