Ciasta ucierane są bardzo popularne w moim domu. Nie zajmują dużo czasu, a ich wykonanie jest bardzo proste. Ciasto ucierane robię najczęściej z brzoskwiniami, morelami, śliwkami, gruszkami oraz jabłkami. Nie robiłam go nigdy jeszcze z malinami czy borówkami. Możliwe, iż i z tymi owocami postaram się to ciasto wypróbować, zwłaszcza teraz gdy na te owoce mamy sezon.
W ucieranym cieście ważne jest, aby składniki użyte do jego przygotowania miały temperaturę pokojową. Zwłaszcza masło czy margaryna nie powinno być wyjęte bezpośrednio z lodówki, gdyż nam się nie utrą na puszystą masę.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto ucierane z morelami.
Owoce:
- 50 dkg moreli
- 2 łyżki cukru brązowego
- 200 ml wody
- 3 gałązki tymianku
Masa serowa:
- 25 dkg białego sera
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 dkg masła
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Ciasto:
- 3 jaja
- 20 dkg mąki pszennej
- 100 ml soku morelowego
- szczypta soli
- 15 dkg masła bądź margaryny
- 12 dkg cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
Jak zrobić ciasto ucierane z morelami.
Morele myjemy, kroimy każdą na pół. Na dużą patelnię wlewamy wodę, brązowy cukier oraz tymianek. Skórką do dołu układamy koło siebie morele. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż płyn zredukuje się o połowę, czyli do 100 ml – jakieś 10-15 minut.
W misce bądź malakserze łączymy mąkę, szczyptę soli, 100 ml soku morelowego (który został po odparowaniu), jajka, miękkie masło, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Ucieramy na jednolitą masę, do momentu dokładnego połączenia się składników.
W osobnej misce łączymy żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Do gotowej masy stopniowo dodajemy biały ser, po nim ekstrakt waniliowy oraz budyń śmietankowy. Masło rozpuszczamy, studzimy i drobnymi strużkami wlewać do masy serowej. Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli, ubite delikatnie dodajemy do masy serowej.
Na blachę o wymiarach 20 na 30 centymetrów, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. W cieście robimy delikatne otwory łyżką i wkładamy w nie ser. Na wierzch równomiernie, skórką do dołu, kładziemy uprzednio podgotowane i wystudzone morele.
Ciasto pieczemy w 175 stopniach Celsjusza przez 50 minut. Upieczone ciasto można oprószyć po wierzchu cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc ciasto ucierane.

Ser należy przemielić co najmniej raz, gdyż w przeciwnym razie w masie będą grudki.
Lubisz serniki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Serniko-biszkopt z kremem kasztanowym.

Dodaj komentarz