Nie jestem wegetarianką ale bardzo często jadam potrawy przygotowane tylko i wyłącznie z warzyw, w tym też burgery. Do jednej z moich ulubionych potraw wegetariańskich należą wegetariańskie burgery, przygotowane z mieszanki warzyw. Wkrótce postaram się zamieścić przepis na te burgery na blogu.
Dzisiaj natomiast mam dla Was przepis na burgery wykonane tylko i wyłącznie z selera. Nadal oczywiście wegetariańskie. Burgery te podałam moim znajomym i byli oni bardzo zaskoczeni, że zamiast mięsa użyłam warzyw, gdyż nie byli tego w stanie stwierdzić po kilku pierwszych kęsach.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na burger z selera.
- 60 dkg selera (korzeń)
- 2 jaja
- 5 łyżek bułki tartej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- dodatkowo: ser żółty (opcjonalnie), pomidor, sałata, ogórek, sos tysiąca wysp, cebula, bułki do burgerów
Jak zrobić burger z selera.
Selera obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Utartego selera włożyć do miski, dodać jajka, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Bardzo dokładnie wyrobić masę warzywną ręką. Kolejno, formować kulki o średnicy około pięciu centymetrów, po czym spłaszczać je na dłoni na dowolną grubość – moje burgery miały ponad dwa centymetry grubości. Burgery układać na formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, po czym wkładać je do piekarnika i piec 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. W połowie pieczenia burgery należy przewrócić na drugą stronę.
Gotowe burgery serwować z dodatkiem dowolnych warzyw oraz sosu. Ja użyłam sosu tysiąca wysp, ale można użyć ketchupu, majonezu, sosu barbecue czy sosu czosnkowego.

Warto wiedzieć robiąc burger z selera.

Sos tysiąca wysp w wersji domowej to nic innego jak połączenie ketchupu, majonezu, sosu słodkiego chili i odrobiny soku pomarańczowego. Warto ten sos wypróbować, gdyż nadaje on potrawie lekko pikantny smak.
Lubisz dania z warzyw? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pasztet warzywny.

Takich z selera nie jadłam 😉