Jedną z tych rzeczy, która identyfikuje mnie jako Polkę jest fakt, że uwielbiam wszelakiego rodzaju placki. Moje ulubione to oczywiście placki zrobione z ziemniaków. Poza nimi ostatnimi czasy zajadam się placuszkami na bazie buraków ćwikłowych.

Ogólnie Polacy jedzą dość sporo buraków, w różnej formie. Kto z nas nie jadł chłodniku z botwinki albo ćwikły z chrzanem, nie wspomnę już o barszczu czerwonym.
Poniżej zostawiam Was z przepisem na placki z buraka i ziemniaków, które podałam z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na placki z buraka.
- 20 dkg ugotowanych i obranych ze skórki buraczków ćwikłowych
- 40 dkg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 25 dkg wędzonego łososia
Sos chrzanowy:
- po 2 łyżki tartego chrzanu ze słoika, majonezu oraz kwaśnej śmietany
Dodatkowo: koperek do podania.
Jak zrobić placki z buraczka.
Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki przepuścić przez praskę. Buraczki połączyć z ziemniakami, dodać jako, sól, pieprz oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać. Na dłoni formować średniej wielkości kulki z masy warzywnej, delikatnie spłaszczać. Gotowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W połowie pieczenia dobrze jest placuszki przewrócić na drugą stronę.
Sos chrzanowy: w małej miseczce połączyć majonez, śmietanę i tarty chrzan ze słoika. Wymieszać.
Placuszki podawać z łososiem, polane sosem chrzanowym i przybrane koperkiem.

Warto wiedzieć robiąc placuszki z łososiem.
Zamiast chrzanu ze słoika można użyć świeżego chrzanu trzeba jednak uważać, gdyż ma on miał silniejszy smak.
Placki można również usmażyć na oleju. Smażenie placuszków zajmie nieco mniej czasu aniżeli ich upieczenie w piekarniku.
Lubisz ryby? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na pastę z makreli.

Dodaj komentarz