Rolada z ogórka czyli, ogórek sałatkowy wypełniony serkiem kremowym i przyprawami. Jest to idealna przekąska na zimno, którą podać można naszym gościom.
Mam to szczęście, iż posiadam małą działkę i właśnie z niej są moje ogórki. Pierwsze świeże ogórki z tym roku mam już dostępne. Nie kisiłam ich jeszcze, ale na pewno niedługo zrobię kilka słoików. Ogórki wykorzystałam już za to na świeżo, robiłam ostatnio z nich ogórki nadziewane serkiem kremowym z suszonymi pomidorami, szynką i natką pietruszki. Tak przygotowane ogórki podałam z tostami, zamiast wędliny. Bardzo wszystkim smakowały.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na roladę z ogórka.
- 1 duży ogórek sałatkowy
- 15 dkg serka kremowego (light cheese)
- 5 suszonych pomidorów (w oliwie)
- 10 dkg szynki parmeńskiej
- 1 jajko
- 1 łyżka drobno krojonej natki pietruszki
Jak zrobić roladę z ogórka.
Ogórka rozciąć wzdłuż i usunąć nasiona. Jajko ugotować na twardo, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Starte jajko połączyć z serkiem, pokrojoną natką pietruszki oraz drobno krojonymi pomidorami suszonymi. Wymieszać. Częścią farszu nadziać połówki ogórka, po czym złożyć je w jedną całość.
Szynkę parmeńską ułożyć na foli aluminiowej, plasterek przy plasterku – mają na siebie lekko zachodzić, posmarować pozostałym farszem. Plastry szynki ułożone obok siebie mają być tak szerokie, jak długi jest ogórek. Nadzianego i złożonego w całość ogórka ułożyć na jednym końcu szynki posmarowanej serkiem i zacząć rolować. Po zrolowaniu, roladę włożyć do lodówki, schłodzić przez co najmniej dwie godziny.
Warto wiedzieć robiąc roladę z ogórka.

Do rolady nie dodawałam soli, gdyż szynka parmeńska sama w sobie jest dość słona.
Szynkę parmeńską zastąpić można szynką prosciutto.
Lubisz ogórka? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Ogórkowe gazpacho.

Fajne zawijańce ale ja lubię takie z ogórkami konserwowanymi krakus, sa bardzo chrupiące i słodkawe. Pasują do szynki parmeńskiej.
Brzmi pysznie :-)Nie próbowałam jeszcze. Pozdrawiam
Fajne zawijańce na pewno wypróbuję ale z korniszonami krakus, też je lubię bo są słodkawe i chrupkie. Dodaję je też do sałatki ziemniaczanej a ta jest idealna do mięs z grilla.
A ja te ogórki dodaję do sałatki ziemniaczanej , też pycha 🙂 Zawijańce na pewno wypróbuję.
Ala, tak nie próbowałam. Następnym razem też dodam do sałatki zamiast kiszonych. Pozdrawiam