Zapiekanka z pieczarkami
|

Zapiekanka

Zawsze kiedy tylko jestem w Polsce obowiązkowym punktem, który odwiedzam jest mała budka z zapiekankami w moim miasteczku.

Zapiekanka z pieczarkami
Chrupiąca zapiekanka

W tej małej budce na placu, nie w jakimś wyszukanym miejscu sprzedają najlepsze zapiekanki. Moja ulubiona to duża ekstra z dodatkami. W domu od czasu do czasu zdarza mi się zrobić zapiekankę, zwłaszcza wtedy gdy przypomni mi się smak tej z Polski.

Praktycznie każdy rodzaj bułki według mnie będzie dobry jako podstawa zapiekanki. Ostatnio jednak przekonałam się, iż najlepiej smakowała mi i nie tylko, ta robiona na ciabacie. Była bardzo chrupiąca, wprost rewelacyjna.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zapiekankę.

  • 500 g pieczarek
  • 2 bułki Ciabatta bądź inne dowolne bułki
  • 100 g sera Cheddar
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 połówki papryki marynowanej
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • ketchup do serwowania

Jak zrobić zapiekankę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i sól. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Każdą z bułek kroimy wzdłuż, po czym wykładamy na nich farsz pieczarkowy, a na jego wierzchu starty ser. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Upieczone zapiekanki polewamy ketchupem, posypujemy kukurydzą, pokrojoną w paski papryką i natką pietruszki.

Chrupiąca zapiekanka
Zapiekanka z serem

Warto wiedzieć robiąc zapiekankę.

Z pieczarek po usmażeniu dobrze jest odlać nadmiar wody. Można je także smażyć dłużej, do momentu w którym woda całkowicie odparuje.

Lubisz dania z pieczarkami? Jeśli tak wypróbuj nasz przepis na Pieczarki faszerowane mozzarellą.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Zapiekanka
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *