Rolada z serkiem
|

Rolada dyniowa

Najlepsza rolada dyniowa, którą zrobić można w kilka minut. Posmakuje każdemu łasuchowi. Roladę przygotowałam na bazie domowego puree z dyni zwyczajnej. Masa do rolady powstała z połączenia śmietany kremówki z serkiem kremowym, odrobiną cukru pudru i wanilii. Koniecznie upieczcie tę roladę, jest pyszna 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Rolada dyniowa z serkiem
Rolada z dyni

Składniki na roladę dyniową.

  • 3 duże jajka
  • 120 g cukru brązowego jasnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 250 g puree z dyni
  • 110 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Masa serowa:

  • 100 ml śmietany kremówki (36%)
  • 150 g serka kremowego np. Philadelphia
  • 2 łyżki cukru pudru + odrobina do oprószenia rolady
  • 2-3 krople ekstraktu z wanilii

Jak zrobić roladę dyniową.

Do miski włożyć jajka, szczyptę soli i brązowy cukier. Ubijać przez 5-6 minut, do momentu aż powstanie puszysta masa o niemalże białej konsystencji. Kolejno, małymi porcjami dodać puree z dyni. Na koniec wmieszać przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić ale nie całkowicie. Na letnie jeszcze ciasto położyć ścierkę i zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Do miski włożyć zimną śmietanę kremówkę, cukier puder i wanilię. Ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać serek kremowy. Ubijać razem kilka sekund do połączenia się składników.

Zimną roladę rozwinąć, posmarować masą serową zostawiając około 1 centymetr wzdłuż krawędzi pusty. Ponownie ostrożnie zwinąć roladę. Roladę schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Rolada z serkiem
Rolada z dyni

Warto wiedzieć robiąc roladę dyniową.

Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta na roladę powinny być w temperaturze pokojowej.

Użyłam metalowej formy do pieczenia o wymiarach 25 na 37 centymetra.

W zależności od rodzaju piekarnika warto sprawdzić czy po 20-u minutach ciasto jest upieczone. Góra ciasta powinna być całkowicie sucha.

Szukasz przepisów na ciasta z dynią? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sernik dyniowy.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *