Ciasta biszkoptowe z owocami i bitą śmietaną zawsze dobrze się prezentują i smakują fantastycznie. Do tego nie są wcale skomplikowane i do ich przygotowania wykorzystać można dowolnie wybrane owoce.
Ja na weekendzie skusiłam się na zrobienie ciasta brzoskwiniowego z jednego powodu. Swojego czasu jak szalona nakupiłam galaretek o przeróżnych smakach. I mimo tego, iż piekę ciasta dość często i część z tychże galaretek zdążyłam już wykorzystać to i tak mam w szafce jeszcze z 40 opakowań galaretek.
A jako, że w szafce miałam także brzoskwinie w puszcze zupełnie naturalne wydało mi się zrobienie ciasta z brzoskwiniami.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na Brzoskwiniowiec.
Ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka
- 8 dkg mąki pszennej
- 8 dkg cukru pudru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Brzoskwiniowa wstawka:
- 1 galaretka brzoskwiniowa (75 gr)
- 1 łyżka żelatyny
- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie (48 dkg brzoskwiń)
- 320 ml syropu z brzoskwiń
Bita śmietana:
- 300 ml wody
- 1 płaska łyżka żelatyny
- 1 galaretka brzoskwiniowa (75 gr)
- 400 ml mleka
- 2 bite śmietany Śnieżki (60 gr każda)
Dodatkowo:
- 17 sztuk herbatników
- 3,5 dkg gorzkiej czekolady
Jak zrobić ciasto z brzoskwiniami.
Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, włożyć do miski. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Do ubitych białek partiami dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka rozmieszać. Do ubitych z cukrem białek dodać na przemian i partiami żółtka i mąkę z proszkiem. Mieszać delikatnie. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
Wstawka brzoskwiniowa: syrop z brzoskwiń zagotować. Kiedy gorący rozpuścić w nim galaretkę i żelatynę. Brzoskwinie pokroić w kostkę, dodać do gorącej galaretki. Wymieszać i odstawić do stężenia.
Bita śmietana: wodę zagotować. Kiedy wrząca rozpuścić w niej galaretkę i żelatynę. Wymieszać i odstawić do stężenia. Do miski wlać zimne mleko, wsypać Śnieżki i ubić na sztywno. Do ubitych Śnieżek dodać tężejącą galaretkę. Wymieszać.
Złożenie ciasta: ciasto biszkoptowe włożyć do formy do pieczenia, w której się piekło. Na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę z brzoskwiniami. Wstawić do lodówki na 30 minut aby całość trochę stężała. Po 30-u minutach ciasto wyjąć z lodówki, wylać tężejącą bitą śmietanę. Na śmietanie ułożyć herbatniki, jeden obok drugiego. Herbatniki polać rozpuszczoną czekoladą.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki aby galaretki i śmietana dobrze stężały.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc ciasto brzoskwiniowe.
Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 26 na 17 centymetrów.
Jajka w momencie dodawania do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Duża puszka brzoskwiń zawierała dokładnie 320 ml soku brzoskwiniowego i 48 dkg brzoskwiń. Nie dodawałam dodatkowego soku brzoskwiniowego.
Lubisz ciasta z brzoskwiniami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Rajską Fantazję.
jak pysznie wygląda!
🙂
Czy w bitej śmietanie wodę można w całosci zastąpić mlekiem?
Witam, jeśli nie przeszkadza Pani smak galaretki rozpuszczonej w mleku to pewnie, że można. Ja osobiście wolę galaretkę rozpuszczać z wodzie. Pozdrawiam