“Malinowa chmurka” to ciasto, które koniecznie musisz upiec. Bazą ciasta jest kruche ciasto pokryte galaretką z malinami, bitą śmietaną oraz bezą. W okresie letnim do ciasta zawsze używam świeżych malin. Kiedy te nie są dostępne sięgam po mrożone.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na “Malinową chmurkę”.
Ciasto kruche:
- 3 żółtka
- 5 dkg cukru pudru
- 20 dkg mąki krupczatki
- 8 dkg masła bez soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Galaretka z malinami:
- 2 galaretki malinowe w proszku (75 gr każda)
- 500 ml wrzącej wody
- 40 dkg malin (świeże lub mrożone)
Bita śmietana:
- 400 ml śmietany kremówki (36%)
- 25 dkg serka mascarpone
- 3 dkg cukru pudru
- 1 i 1/4 łyżeczki żelatyny
- 50 ml zimnej wody
Beza:
- 3 białka
- 16 dkg cukru pudru
- 1 łyżeczka octu
- 3 dkg płatków migdałowych
- szczypta soli
Jak zrobić ciasto “Malinowa chmurka”.
Ciasto kruche: do miski wsypać przesypaną przez sitko mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło i cukier puder. Składniki wyrobić robotem kuchennym. Można także posiekać wszystkie składniki nożem na stolnicy. Kiedy składniki zaczynają łączyć się z całość dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut. Upieczone wystudzić.
Galaretka z malinami: do miski wsypać galaretki. Wodę zagotować. Kiedy gorąca zalać nią galaretki, wymieszać po czym włożyć maliny. Odstawić do stężenia.
Bita śmietana: do kubka wsypać żelatynę, zalać zimną woda i odstawić na 10 minut. Po 10-u minutach włożyć do mikrofalówki na 30 sekund i podgrzać. Kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Kolejno dodać mascarpone i tężejącą ale nadal płynną żelatynę. Ubić robotem ręcznym przez kilka sekund.
Beza: białka ubić na sztywno wraz ze szczyptą soli. Do ubitych białek małymi partiami dodać cukier puder. Na sam koniec dodać ocet. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ubite białka, rozprowadzić równomiernie. Po wierzchu całość posypać płatkami migdałów. Bezę włożyć do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza na 1 godzinę i 30 minut.
Złożenie ciasta: kruche ciasto włożyć do formy, w której było pieczone. Na ciasto wylać dość dobrze tężejącą galaretę z malinami. Włożyć do lodówki na 30 minut, aby galaretka stężała. Następnie na galaretkę wylać tężejącą bitą śmietanę, na którą położyć bezę. Ciasto Malinowa chmurka włożyć ponownie do lodówki na kilka godzin, aby krem i galaretka mogły dobrze stężeć.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc ciasto Malinowa chmurka.
Użyłam prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 20 na 30 centymetrów.
Nie dodawałam dużo cukru do bitej śmietany, gdyż beza jest wystarczająco słodka.
Galaretkę malinową zastąpić możecie galaretką wiśniową lub truskawkową.
Lubisz ciasta z owocami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Brzoskwiniowiec.

Dodaj komentarz