Kofty to małe pulpety zrobione z mięsa mielonego. Najczęściej jest to mieszanka mięsa wołowego z jagnięcym. Często też spotkać można połączenie wieprzowiny z wołowiną. Na takie właśnie połączenie zdecydowałam się i ja. Pierwotnie miałam w zamiarze zrobić Kofty z wołowiny i jagnięciny, nie dostałam jednak nigdzie mielonej jagnięciny. Problemu z zakupem wieprzowiny nie miałam dlatego też to po nią sięgnęłam.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na Kofty.
- 40 dkg mięsa mielonego wołowego
- 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
- 8 dkg cebuli
- 2 dkg świeżej natki pietruszki
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 jajka
- 6 łyżek bułki tartej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka krojonej mięty
Jak zrobić Kofty.
Mięso włożyć do miski. Dodać startą na tarce o dużych oczkach cebulę, drobno krojoną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i drobno krojona miętę. Wyrobić masę mięsną dłonią. Kiedy masa schodzi się w całość wziąć ją w dłonie i kilka razy uderzyć masą intensywnie wrzucając ją w miskę, tak aby wybić powietrze. Masę przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.
Mięso wyjąć z lodówki. Podam dwa sposoby na uformowanie mięsa.
- Wziąć w dłoń trochę mięsa, uformować kulkę o średnicy 5-6 centymetrów, którą delikatnie rozpłaszczyć. Pośrodku rozpłaszczonej kulki położyć patyczek do szaszłyków. Owinąć patyczek mięsem i uformować coś na kształt grubego wałka.
- Wziąć w dłoń odrobinę mięsa i formować kulki o średnicy 4-ech centymetrów. Kulki delikatnie spłaszczać i za pomocą dwóch palców formować w każdej kulce dwa rowki. W trakcie smażenia pozwolą one na szybsze wytopienie się tłuszczu.
Kofty można piec na grillu lub na patelni. Patelnię nieprzywierającą rozgrzać, kiedy gorąca zmniejszyć ogień na średni. Na patelnie wkładać Kofty. Piec z obu stron do momentu, w którym Kofty są dość dobrze przypieczone.
Podawać z sałatą zieloną z warzywami, sosami: musztardą, ketchupem lub tzatzikami. Kofty fajnie smakują także podane w chlebku pita. Przepis na domowy chlebek pita macie TUTAJ.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc Kofty.
Nie ważne na jakie połączenie mięs się zdecydujecie robiąc Kofty. Ważne aby nie użyć tylko i wyłącznie mięsa, które nie ma w sobie zbyt dużo tłuszczu np. wołowego. Zawsze warto dodać kawałek tłustego mięsa. Tłuszcz pomaga smażyć się Koftom. Mięso bez tłuszczu nie upieczenie się równie dobrze i Kofty będą po prostu suche.
Szukasz przepisów na dania z grilla? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Szaszłyki drobiowe.
Dodaj komentarz