Najlepsza rolada dyniowa, którą zrobić można w kilka minut. Posmakuje każdemu łasuchowi. Roladę przygotowałam na bazie domowego puree z dyni zwyczajnej. Masa do rolady powstała z połączenia śmietany kremówki z serkiem kremowym, odrobiną cukru pudru i wanilii. Koniecznie upieczcie tę roladę, jest pyszna 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na roladę dyniową.
- 3 duże jajka
- 12 dkg cukru brązowego jasnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- 25 dkg puree z dyni
- 11 dkg mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Masa serowa:
- 100 ml śmietany kremówki (36%)
- 15 dkg serka kremowego np. Philadelphia
- 2 łyżki cukru pudru + odrobina do oprószenia rolady
- 2-3 krople ekstraktu z wanilii
Jak zrobić roladę dyniową.
Do miski włożyć jajka, szczyptę soli i brązowy cukier. Ubijać przez 5-6 minut, do momentu aż powstanie puszysta masa o niemalże białej konsystencji. Kolejno, małymi porcjami dodać puree z dyni. Na koniec wmieszać przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić ale nie całkowicie. Na letnie jeszcze ciasto położyć ścierkę i zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Do miski włożyć zimną śmietanę kremówkę, cukier puder i wanilię. Ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać serek kremowy. Ubijać razem kilka sekund do połączenia się składników.
Zimną roladę rozwinąć, posmarować masą serową zostawiając około 1 centymetr wzdłuż krawędzi pusty. Ponownie ostrożnie zwinąć roladę. Roladę schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc roladę dyniową.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta na roladę powinny być w temperaturze pokojowej.
Użyłam metalowej formy do pieczenia o wymiarach 25 na 37 centymetra.
W zależności od rodzaju piekarnika warto sprawdzić czy po 20-u minutach ciasto jest upieczone. Góra ciasta powinna być całkowicie sucha.
Szukasz przepisów na ciasta z dynią? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sernik dyniowy.
Dodaj komentarz