Ryba pieczona z dodatkiem rozmarynu, pomidorów, cytryny i cebuli. Wykonanie tego dania jest bardzo proste i nie trzeba się przy nim dużo napracować. Ważne aby kupić rybę już oczyszczoną, taką z której usunięte są zarówno łuski jak i wnętrzności. Wszystko co nam pozostaje zrobić z taką rybą to jej umycie, osuszenie i ułożenie na warzywach.
Ryba przygotowana według poniższego przepisu jest zdrowa, lekka i bardzo smaczna. Dobrze smakuje podana z ryżem i warzywami, wraz z którymi była pieczona.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na rybę z piekarnika.
- 50 dkg świeżej ryby w całości
- 30 dkg pomidorków koktajlowych (u mnie czerwone i żółte)
- 7-8 gałązek świeżego rozmarynu
- 5 dkg czerwonej cebuli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka soli
- czarny pieprz do smaku
- 1 cytryna sparzona wrzątkiem i pokrojona na plastry
Jak zrobić pieczoną rybę.
Rybę oczyścić po czym naciąć ostrym nożem w kilku miejscach z obu stron. Kolejno natrzeć solą oraz pieprzem. Do środka ryby włożyć kilka gałązek rozmarynu oraz parę plasterków cytryny. Do formy do pieczenia włożyć pomidorki koktajlowe, pozostały rozmaryn wraz z pozostałymi plastrami cytryny i pokrojoną w duże kawałki cebulą czerwoną. Na warzywach ułożyć rybę, którą po wierzchu polać oliwą. Rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na 20-25 minut lub do momentu, aż ryba osiągnie wewnętrzną temperaturę 65 stopni Celsjusza.

Warto wiedzieć robiąc pieczoną rybę.
Do pieczenia sięgnęłam po rybę z rodziny okoniowatych a dokładnie był to gymnocephalus baloni. Pierwszy raz robiłam danie z tej ryby. Robiąc zakupy tylko ona była dostępna w świeżej formie stąd też mój wybór. Nie żałuję, gdyż ryba okazała się być wyjątkowo smaczna. W taki sam sposób przygotować możecie chociażby doradę, pstrąga, dorsza czy mintaja.
Szukasz przepisów na dania z rybą? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Łososia teriyaki.
Dodaj komentarz