Lemon curd

Krem cytrynowy

Krem cytrynowy czyli lemon curd, to gęsty krem o konsystencji budyniu robiony z cytryn, cukru, sporej ilości żółtek oraz masła. Swój kwaśny smak krem zawdzięcza wykorzystaniu zarówno soku jak i skórki z cytryny. Lemon curd używany jest jako dodatek do naleśników, ciast, deserków w pucharku, tart, tostów oraz muffinów.

Przygotowanie kremu cytrynowego wymaga jedynie kilka minut pracy. W zależności od tego czy krem gotujemy bezpośrednio na ogniu czy w kąpieli wodnej, cały proces może zając do 15 minut. Krem przygotowany w kąpieli wodnej ma lżejszą konsystencję zbliżoną do sosu holenderskiego, z kolei ten robiony bezpośrednio na ogniu jest zdecydowanie gęstszy i bardziej zwarty.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Lemon curd
Krem cytrynowy

Składniki na krem cytrynowy.

  • 100 g masła bez soli
  • 200 g żółtek (około 10 żółtek)
  • 250 g cukru kryształu
  • 200 g soku z cytryny
  • szczypta soli
  • otarta skórka z 2 cytryn

Jak zrobić krem cytrynowy.

Do garnka wsypać cukier kryształ, szczyptę soli, sok oraz skórkę z cytryny. Zagotować. Za pomocą ubijaka rozetrzeć żółtka w misce. Ucieranie żółtek powinno zająć około 2-3 minuty. Do utartych żółtek dużymi strużkami wlać wrzący sok z garnka, cały czas mieszając. Następnie, przelać całość do garnka, wstawić na ogień i nieustannie mieszając zagotować. Gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę masło, wymieszać i zdjąć z ognia. Kolejno, gorący jeszcze krem przetrzeć przez gęste sitko. Krem przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.

Lemon curd
Krem cytrynowy

Warto wiedzieć robiąc krem cytrynowy.

Cytryny, z których ścieramy skórkę należy przez kilka sekund wymoczyć we wrzącej wodzie, wyszorować szczotką i osuszyć. Ścierając skórkę należy uważać, aby nie zetrzeć białej warstwy, która znajduje się pod skórką. Jest ona gorzka w smaku i nada naszemu kremowi goryczy. Cytryny, których użyłam tarłam na średnich oczkach tarki.

Do przygotowania kremu cytrynowego należy wykorzystać świeżo wyciśnięty sok z cytryn. Około trzy spore cytryny dadzą nam potrzebną ilość soku.

Lubisz kremy owocowe? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Krem malinowy.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Krem cytrynowy
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *