Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto ucierane, które koniecznie musicie wypróbować. Jest to ciasto ucierane z rabarbarem i masą kajmakową na mascarpone i bitej śmietanie. Zazwyczaj kiedy robię ciasta ucierane z owocami, dekoruję je wyłącznie cukrem pudrem i nie urozmaicam ich masami. Tym razem jednak postanowiłam połączyć dość kwaśny smak jaki ma rabarbar, ze słodyczą masy kajmakowej. To połączenie smakowe bardzo przypadło mi do gustu i uważam, iż było strzałem w dziesiątkę. Polecam Wam poniższy przepis na ciasto ucierane z rabarbarem i masą kajmakową i mam nadzieję, iż to ciasto Wam również posmakuje.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto ucierane z rabarbarem i masą kajmakową.
Ciasto ucierane:
- 25 dkg rabarbaru
- 10 dkg masła
- 18 dkg cukru pudru
- 30 dkg mąki pszennej
- 4 duże jajka
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
Masa kajmakowa:
- 25 dkg serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki (36%)
- 15 dkg masy kajmakowej
Dodatkowo:
- kwiaty jadalne do dekoracji
Jak zrobić ciasto ucierane z rabarbarem i masą kajmakową.
Ciasto ucierane – przygotowanie.
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na kawałki o wielkości około dwóch centymetrów każdy.
Do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier puder, po czym ucierać razem przez 6-7 minut. Kolejno, dodać po jednym jajku cały czas kontynuując ucieranie. Następnie, wolnym strumieniem wlać mleko i jeszcze przez chwilkę ucierać całość mikserem. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą przesiać przez sitko, po czym za pomocą drewnianej łyżki połączyć z masą jajeczną. Mąki nie dodawać na raz, a mniejszymi porcjami. Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto i dokładnie rozprowadzić je szpatułką. Na dokładnie wyrównanym cieście ułożyć kawałki rabarbaru, nie dociskać ich, ani nie wgniatać w ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić formę z ciastem. Ciasto piec przez 40 minut. Ucierane ciasto z rabarbarem wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Masa kajmakowa – przygotowanie.
Zimną śmietankę kremówkę ubić na pół-sztywno. Do tak ubitej śmietanki dodać serek mascarpone, ubijać razem kilka sekund, a następnie dodać masę kajmakową. Kontynuować ubijanie przez kilka kolejnych sekund, do momentu uzyskania masy o dość gęstej konsystencji.
Złożenie ciasta.
Wystudzone ciasto rabarbarowe dokładnie pokryć masą kajmakową, którą po wierzchu udekorować płatkami kwiatów jadalnych. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Warto wiedzieć robiąc ciasto ucierane z rabarbarem i masą kajmakową.
Użyłam prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 20 na 30 centymetra.
Kwiat jadalny, którym udekorowałam ciasto, to chaber niebieski. Ciasto można także udekorować tartą czekoladą mleczną bądź polać płynną masą kajmakową.
Wystudzonego ciasta ucieranego nie wyjmowałam z formy do pieczenia, w momencie w którym wykładałam na nie masę kajmakową. Ciasto pokryte masą wyjęłam z formy dopiero w momencie, kiedy masa na cieście dobrze zgęstniała w lodówce.
Lubisz rabarbar? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Syllabub z rabarbarem.


Dodaj komentarz