Figa to niezwykle smaczny, słodki owoc, który idealnie sprawdza się podany na świeżo, suszony, jako składnik ciast, sałatek oraz baza dżemów. Najlepiej rośnie w słonecznych, ciepłych miejscach i jest mało wymagająca jeśli chodzi o glebę. W zależności od gatunku, skórka fig może być żółta lub fioletowa, a miąższ jest na ogół różowy lub intensywnie czerwony. Jak już pewnie Wam wspominałam, mam to szczęście, iż moja rodzina ma drzewa figowe i co roku mogę zajadać się tymi pysznymi owocami. W tym roku figi szczególnie obrodziły i z jednego tylko drzewa udało mi się zebrać nieco ponad 40 kg owoców, co było pewnie i tak tylko połową wszystkich owoców na tym jednym drzewie. Tak dużej ilości owoców nie byłam w stanie przejeść na świeżo, dlatego też zrobiłam sporą ilość dżemu.
Do przygotowania dżemu z fig wykorzystałam dojrzałe figi, cukier – zarówno kryształ jak i brązowy, wanilię oraz sok z cytryny. Jako, iż figi są bardzo słodkie, nie ma co przesadzać z cukrem, ale mimo wszystko trzeba go dodać, aby moc przechować dżem przez co najmniej kilka miesięcy. Fig nie kroiłam w kostkę czy małe kawałki, wręcz przeciwnie. Najwięcej czasu zajęło mi gotowanie pokrojonych już owoców. Piszę gotowanie lecz w pewnym momencie kiedy to woda i sok znacznie odparują, owoce zaczynają się także smażyć. Ważne, aby takie smażące się owoce przemieszać od czasu do czasu, gdyż pozostawione same sobie mogą się przypalać. Gorący dżem od razu przekładałam do słoiczków, a dodatkowo pasteryzowałam. Zachęcam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na dżem z fig i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na dżem z fig.
- 4 kg fig
- 25 dkg brązowego cukru jasnego
- 25 dkg cukru kryształu
- 150 ml soku z cytryny
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 500 ml wody
Jak zrobić dżem z fig.
Figi umyć, przełożyć na durszlak i odstawić do odsączenia. Kolejno, każdą większą figę przekroić na 6 części, mniejsze na 4-y. Pokrojone figi włożyć do dużego garnka, dodać wodę, cukier brązowy oraz kryształ, sok z cytryny i wanilię. Zagotować, zmniejszyć ogień na mały i gotować przez około 6 godzin, mieszając od czasu do czasu. Gorący dżem przekładać do słoiczków, szczelnie zamykać i pasteryzować.

Warto wiedzieć robiąc dżem z fig.
Gotowy dżem powinien mieć konsystencję podobną do konsystencji smażonych jabłek. Osobiście nie przepadam za zbyt twardym dżemem, dlatego nie smażę fig dłużej, aniżeli czas podany przeze mnie powyżej.
Czas pasteryzowania dżemu zależy od wielkości użytych słoików. Ja najbardziej lubię mój dżem przechowywać w małych słoiczkach, takich o wielkości 150 do 200 ml. Takie słoiki pasteryzuję przez około 10 minut. Tak naprawdę jeśli wkładacie gorący dżem do słoików, to nie ma potrzeby pasteryzacji, ja robię to z przyzwyczajenia. Po włożeniu gorącego dżemu do słoika, zakręcam słoik dobrze pokrywką. Do szerokiego garnka wlewam wodę, układam na spodzie ściereczkę i kładę słoiki. Wody w garnku jest na tyle, że sięga do 3/4 wysokości każdego słoika. Słoiki pasteryzuję na małym ogniu, w bardzo wolno gotującej się wodzie. Po wyjecie z garnka układam słoiki pokrywką do dołu, na blacie wyłożonym ścierką kuchenną i zostawiam je w takiej pozycji na 24-y godziny.
Lubisz ciasta z figami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kruche ciasto z figami.


Dodaj komentarz