Cukinia to bardzo popularne warzywo uprawiane w większości ogródków warzywnych. Jako warzywo nie jest zbyt wymagająca, ma obfite plony i jest smaczna. W smaku cukinia jest delikatna, jej smak jest lekko słodki czasami pomieszany z goryczą. W kwestii kształtu jaki może przybrać, to najbardziej popularne są podłużne, owalne sztuki w zielonym bądź żółtym kolorze, spotkać można jednak także cukinię o okrągłym kształcie. Ta cukinia jest jednak nieco mniej popularna. Cukinia sprawdza się z zupach, wypiekach zarówno słodkich jak i wytrawnych, pastach, pasztetach oraz sałatkach. Można ją spożywać w formie pieczonej, gotowanej lub na surowo.
Okrągła cukinia to warzywo, które dostępne jest w sezonie. Podobnie jak cukinia bądź kabaczek (jedno i to samo warzywo), ma taki sam smak i wykorzystać można ją w kuchni w taki sam sposób. Można ją chociażby piec, faszerować, grillować oraz smażyć. Moja ulubiona formowa w jakiej podaję okrągłą cukinię, to forma faszerowana. Farsz przygotować można z mięsa, ryżu, warzyw, sera lub makaronu. Przepis na okrągłą cukinię faszerowaną orzo bazuje na makaronie, odrobinie pesto i mozzarelli. Zrobienie farszu zaczynam od ugotowania makaronu, połączenia go z serem, pesto i przyprawami. Cukinię dryluję, wypełniam farszem i zapiekam. Podaję ją bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, kiedy jest gorąca, na obiad lub jako przystawkę.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na okrągłą cukinię faszerowaną orzo.
- 1 okrągła cukinia (55 dkg)
- 1 łyżka zielonego pesto
- 10 dkg tartej mozzarelli
- szczypta soli
- 2 łyżki bulionu warzywnego lub wody
- 3 dkg makaronu orzo
Jak zrobić okrągłą cukinię faszerowaną orzo.
Makaron orzo wsypać do garnka, wlać wodę, zagotować i gotować przez 5 minut. Kolejno, wylać na durszlak, odsączyć z wody i przełożyć do miseczki. Dodać szczyptę soli, tartą na tarce mozzarellę oraz zielone pesto. Dokładnie wymieszać.
Cukinię umyć, osuszyć, odkroić około centymetr od góry, tak aby można było usunąć miąższ oraz ziarna. Po wydrylowaniu cukinii z ziaren i miąższu, wypełnić ją farszem makaronowym, wlać bulion lub wodę i przykryć uprzednio odciętym kawałkiem, tak aby zamknąć całość. Następnie cukinię dokładnie owinąć folią aluminiową, ułożyć na blaszce do pieczenia, którą wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 50 minut do 1 godziny.

Warto wiedzieć robiąc okrągłą cukinię faszerowaną orzo.
Makaron orzo zastąpić można makaronem gwiazdki bądź muszelki. Zarówno gwiazdki jak i muszelki powinny być małego rozmiaru.
Cukinię faszerowałam miękkim serem mozzarella, który kupiłam pakowany w zalewie. Po wyjęciu z zalewy ser starłam na tarce o dużych oczkach.
Lubisz dania z cukinii? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Cukinię grillowaną.


Dodaj komentarz