Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym to wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto, które z pewnością Wam posmakuje. Ciasto to lubię robić zwłaszcza teraz, w okresie jesiennym, kiedy to dostępne jest wiele odmian świeżych jabłek. W szarlotce najbardziej lubię używać jabłek, które mają kwaskowy smak, gdyż szarlotka z takich jabłek smakuje najlepiej.
Przygotowanie szarlotki zaczynam od uprażenia jabłek z dodatkiem cukru oraz soku z cytryny. Osobiście lubię kiedy jabłka są starte na tarce, ale można również pokroić je w małą kostkę. Do uprażonych i gorących jeszcze jabłek dodaję kaszę manną, dzięki czemu po upieczeniu ciasto nie nasiąka sokiem z jabłek i nie jest mokre. Uprażone jabłka studzę i biorę się za przygotowanie ciasta krucho-drożdżowego. Ciasto krucho-drożdżowe jest proste do zrobienia, gdyż składniki takie jak mąka, cukier i margaryna należy posiekać, połączyć z jajkami, śmietaną oraz drożdżami i zagnieść ciasto. Im krócej i szybciej siekamy składniki, a później także zagniatamy ciasto, tym lepiej.
Gotowe ciasto wałkuję, wykładam na blaszce do pieczenia i przekładam jabłkami. Piekę na złoty kolor w piekarniku z funkcją góra dół. Po upieczeniu ciasto studzę i posypuję cukrem pudrem. Mam nadzieję, iż poniższy przepis na szarlotkę na cieście krucho-drożdżowym trafi w wasze gusta.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na szarlotkę na cieście krucho-drożdżowym.
Ciasto krucho-drożdżowe:
- 50 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 8 gr drożdży instant
- 10 dkg kwaśnej śmietany
- 3 żółtka
- 1 jajko “L”
- 1/2 łyżeczka soli
- 8 dkg cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 gr)
- 25 dkg zimnej margaryny
Prażone jabłka:
- 1,2 kg jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 8 dkg cukru kryształu
- 5 dkg kaszy manny błyskawicznej
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania szarlotki
Jak zrobić szarlotkę na cieście krucho-drożdżowym.
Prażone jabłka przygotowanie.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do garnka wraz z sokiem z cytryny i cukrem kryształem. Gotować na średniej wielkości ogniu przez 20 minut, po czym zdjąć z ognia, wsypać kaszę manną i dokładnie wymieszać. Wystudzić.
Ciasto krucho-drożdżowe przygotowanie.
Do śmietany włożyć drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, cukier waniliowy, sól oraz zimną margarynę pokrojoną w kostkę. Mieszać bądź siekać do momentu, w którym składniki zaczynają się ze sobą łączyć. W tym momencie dodać po jednym żółtku, jajko oraz drożdże ze śmietaną. Szybko zarobić ciasto, które następnie owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Wyjęte z lodówki ciasto ułożyć na blacie kuchennym i podzielić na dwie części. Pierwszą część, nieco większą rozwałkować i wyłożyć nią spód oraz brzegi formy do pieczenia. Na rozwałkowanym cieście dokładnie rozprowadzić zimne jabłka, które przykryć rozwałkowanym, drugim płatem ciasta. Ciasto w kilku miejscach nakłuć widelcem i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, aby nieco wyrosło. Piekarnik nagrzać do 180 stopi Celsjusza i kiedy gorący wstawić blaszkę z ciastem. Szarlotkę na cieście krucho-drożdżowym piec przez 55 minut do godziny. Upieczoną szarlotkę wystudzić i kiedy zimna oprószyć cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc szarlotkę na cieście krucho-drożdżowym.
Szarlotkę piekłam z formie do pieczenia o wymiarach 24 na 37 centymetra. Przed ułożeniem ciasta w formie, wysmarowałam ją odrobinę tłuszczem i pokryłam papierem do pieczenia.
W cieście sprawdzą się wszelkiego rodzaju kwaskowe i soczyste jabłka. Waga jabłek podana przeze mnie w przepisie, to ich waga po obraniu ze skórki i usunięciu z nich gniazd nasiennych.
Wszystkie składniki poza margaryną, użyte do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojowa. Margaryna powinna być zimna. Ciasto przygotować można na samej tylko margarynie, na maśle lub na mieszance masła i margaryny.
Drożdże instant zastąpić można świeżymi drożdżami. Trzeba wtedy użyć około 30 gr świeżych drożdży.
Lubisz szarlotki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Szarlotkę z bezą.







Dodaj komentarz