Kremy do przekładania ciast najczęściej robi się na bazie masła lub mascarpone. Te pierwsze są zdecydowanie cięższe przez co nadają się również do dekoracji. Kremy przygotowane z serka mascarpone są lekkie, idealnie łączą się z owocami oraz czekoladą. Krem malinowy, na który poniżej znajdziecie przepis jest kremem, w którym królują maliny, bita śmietana i oczywiście mascarpone. Krem ten najlepiej sprawdzi się połączony z ciastami biszkoptowymi. Nadaje się również do wypełniania kruchych babeczek oraz do deserków w pucharkach.
Przygotowanie kremu malinowego jest proste. Maliny mrożone bądź świeże należy przez kilka minut pogotować z wodą i cukrem, wystudzić i zmiksować. Kolejno połączyć z żelatyną a w kolejnych krokach z mascarpone i bitą śmietaną. Muszę się przyznać, iż nawet w sezonie na świeże maliny zdarza mi się sięgać po te mrożone. Mrożone maliny zawsze mam w zamrażalniku i jeśli nie mam potrzeby dekoracji ciasta to po nie sięgam najczęściej. Polecam Wam ten przepis na prosty krem malinowy, gdyż jestem pewna iż Wam posmakuje.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na krem malinowy.
- 30 dkg świeżych lub mrożonych malin
- 300 ml wody
- 15 dkg cukru kryształu
- 18 gr żelatyny w proszku
- 50 ml wody
- 40 dkg serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki (36%)
- 3 łyżki cukru pudru
Jak zrobić krem malinowy.
Do garnka włożyć maliny, cukier kryształ i wlać 300 ml wody. Garnek wstawić na ogień, zagotować, po czym gotować na małym ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia, nieco przestudzić i zmiksować blenderem. Kolejno, zmiksowane maliny przetrzeć przez gęste sitko, aby całkowicie pozbyć się pestek.
Żelatynę zalać 50 ml wody, wymieszać i odstawić na 10 minut, aby żelatyna odrobinę spęczniała. Następnie żelatynę podgrzać i kiedy płynna dodać to letniego puree malinowego. Wymieszać i odstawić do lodówki, aby puree dość dobrze stężało.
Do śmietanki kremówki dodać cukier puder, ubić na pół-sztywno robotem ręcznym lub ubijakiem. Do tak ubitej kremówki dodać mascarpone, ubijać przez kilka sekund po czym dodać dobrze tężejące puree malinowe. Ubijać razem przez kilka dodatkowych sekund, do momentu w którym krem jest wyraźnie gęsty.

Warto wiedzieć robiąc krem malinowy.
W taki sam sposób przygotować możecie dowolny krem owocowy np. truskawkowy, jagodowy lub jeżynowy.
Po dodaniu do kremówki i mascarpone puree malinowego całość należy chwilę ubijać, nie można jednak robić tego zbyt długo, aby nie przebić kremu. Jeśli po około minucie ubijania krem nadal jest dość rzadki, należy włożyć go na kilka minut do lodówki i dopiero po wyjęciu wylewać na ciasto. Musicie również uważać, aby po włożeniu kremu do lodówki nie trzymać go tam zbyt długo. Żelatyna sprawi, iż krem całkowicie zgęstnieje i wtedy nie uda się go Wam dobrze rozłożyć na cieście.
Szukasz przepisów na ciasta z malinami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Szybki mus z białej czekolady.






Dodaj komentarz