U mnie przygotowania do Wielkanocy zaczęły się już dzisiaj.

W planie mam nie tylko sprzątanie ale i upieczenie przynajmniej części zaplanowanych na Wielkanoc ciast. Zaczęłam od upieczenia ciasteczek imbirowych w kształcie królików i kwiatków. Ciasteczka mam zamiar podjadać w trakcie moich dzisiejszych prac 🙂 Mam nadzieję, iż do niedzieli chociaż kilka sztuk ciastek zostanie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na ciastka imbirowe.
- 25 dkg mąki pszennej
- 2 jajka
- 12 dkg masła
- szczypta soli
- 10 dkg cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2-3 łyżki cukru kryształu
Jak zrobić ciastka imbirowe.
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać do niej masło, imbir, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól. Posiekać, a następnie dodać jedno jajko. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, na grubość około 4 milimetrów. Wycinać ciasteczka foremką bądź radełkiem. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde z ciasteczek posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem i posypać cukrem kryształem. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15 minut.

Warto wiedzieć robiąc ciastka imbirowe.
Imbir możemy zastąpić cynamonem.
Ciasteczka po upieczeniu powinny chwilę odstać, będą dzięki temu bardziej kruche.
Podane ze szklanką mleka smakują obłędnie.
Szukasz przepisów na kruche ciastka? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na Ciastka kakaowe.

Muszę je koniecznie upiec :))