Makowce pieczone są głównie w okresie wielkanocnym. Obok serników są kolejną wizytówką tychże świąt.
Oczywiście nigdzie nie jest powiedziane, iż poza świętami nie możemy tych ciast upiec 🙂
Mak tak naprawdę używam tylko do ciast. Nie robię z niego innych dań.
Bułki drożdżowe z makiem, mazurki i rogaliki to wszystkie słodkości jakie robię z dodatkiem maku.
Nie chciałam aby ciasto, które piekłam na weekendzie było standardowe. Postawiłam zatem na połączenie owoców i jogurtu z biszkoptem makowym właśnie.
Sięgnęłam po morele. Teraz mamy ich wysyp. Były słodkie, miękkie i pyszne. Użyłam ich do kremu. W sumie wyszło mi ciasto palce lizać 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto makowe z morelami.
Biszkopt makowy:
- 15 dkg maku
- 10 dkg mąki orkiszowej
- 15 dkg jogurtu naturalnego
- 10 dkg masła bez soli
- 3 jajka
- 8,5 dkg cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
- 1/2 łyżeczka soli
Masa morelowa:
- 40 dkg świeżych moreli
- 50 ml wody
- 10 dkg cukru pudru
- 300 ml śmietany kremówki (36%)
- 25 dkg jogurtu naturalnego
- 2,5 dkg żelatyny w proszku + 3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta.

Jak zrobić ciasto Makowa Bonanza.
Biszkopt makowy: Do miski włożyć masło (powinno mieć temperaturę pokojową), cukier puder oraz sok z cytryny. Utrzeć na puszystą masę. Kiedy masło jest już bardzo dobrze utarte, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać jogurt, w małych ilościach, przesianą mąkę wraz z sodą oraz mak. Wszystkie składniki dodajemy partiami, nie wszystko na raz. Do osobnej miski wsypać sól, dodać białka. Ubić na sztywno. Ubite białka dodać do masy makowej, bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 30 minut.
Masa morelowa: Morele umyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować na małym ogniu do momentu, w którym owoce zmiękną. Ugotowane morele lekko wystudzić a następnie zmiksować na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w 3-ech łyżkach zimnej wody. Odstawić na 10 minut. Po 10- minutach podgrzać, rozmieszać i dodać do zmiksowanych moreli. Morele powinny być letnie kiedy dodajemy do nich ciepłą żelatynę. Wymieszać całość bardzo dokładnie.
W misce ubić na pół sztywno śmietanę kremówkę. Następnie nie przestając ubijać dodać cukier puder, sok z cytryny oraz jogurt. Na końcu dodajemy lekko gęstniejąca masę morelową. Schłodzić gotowy krem chwilę w lodówce. Ma zacząć gęstnieć ale nie może być za gęsty w momencie, w którym wylewamy go na ciasto.
Złożenie ciasta: Ciasto po schłodzeniu przekroić wzdłuż. Na spodnią część ciasta wylać tężejącą masę. Przykryć wierzchnią częścią ciasta. Schłodzić w lodówce.
Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc ciasto Makowa Bonanza.
Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wielkość 21 na 30 centymetrów.
Morele zastąpić możemy innymi owocami. Jagody, jeżyny, porzeczki, maliny czy truskawki sprawdzą się równie fajnie jak morele.
Lubisz morele? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Ciasto ucierane z morelami.
Dodaj komentarz