Ciasto śliwkowe
|

Ciasto bezglutenowe ze śliwkami

Tym razem chcę Was zachęcić do upieczenia prostego ciasta śliwkowego. Podstawą tego ciasta jest mąka migdałowa, czekolada, margaryna, jajka i brązowy cukier. Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą, najlepiej za pomocą miksera. W płynnym cieście lądują śliwki i całość kończy w piekarniku. To ciasto jest całkowicie bezglutenowe, powinno zatem przypaść do gustu osobom, które unikają glutenu. Mam nadzieję, iż wypróbujecie ten przepis na ciasto bezglutenowe ze śliwkami. Ciasto jest wilgotne, puszyste i po prostu pyszne.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Ciasto śliwkowe
Ciasto ze śliwkami

Składniki na ciasto bezglutenowe ze śliwkami.

  • 400 g śliwek
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 150 g margaryny
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 250 g mąki migdałowej
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g cukru brązowego jasnego
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania ciasta

Jak zrobić ciasto bezglutenowe ze śliwkami.

Do miski włożyć miękką margarynę, szczyptę soli i brązowy cukier. Ucierać przez 7-8 minut, najlepiej mikserem. Kolejno, dodać po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie stopniowo wsypać przesianą przez sitko mąkę wraz z cynamonem, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Ucierać przez około 2 minuty, po czym dodać płynną lecz chłodną czekoladę. Połączyć dokładnie wszystkie składniki.

Ciasto przełożyć do metalowej formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 50 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto śliwkowe
Ciasto ze śliwkami

Warto wiedzieć robiąc ciasto bezglutenowe ze śliwkami.

Użyłam prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 20 na 30 centymetra.

Waga śliwek podana przeze mnie to waga przed usunięciem z nich pestek. Śliwki przed dodaniem do ciasta umyłam, osuszyłam, przekroiłam każdą na pół i usunęłam pestki. Do ciasta wykorzystać można dowolny rodzaj śliwek.

Czekoladę rozpuścić można w mikrofali lub nad gotującą się wodą. Do miseczki wkładamy czekoladę, miseczkę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy do momentu, w którym czekolada jest płynna.

Lubisz ciasta ze śliwkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kruche ciasto kakaowe ze śliwkami.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Ciasto bezglutenowe ze śliwkami
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *