Pieczarki z serkiem i boczkiem przepis
|||

Pieczarki z serkiem i boczkiem

Pieczarki z serkiem i boczkiem to przepis na danie mięsne, które śmiało podać można zarówno na przystawkę jak i na przekąskę. W daniu tym wypełnione serkiem kremowym kapelusze pieczarek owinęłam boczkiem i w takiej formie zapiekłam w piekarniku. Farsz, którym nadziałam pieczarki to prosty farsz z serka kremowego, dodałam do niego jedynie odrobinę czarnego pieprzu mielonego, podsmażone nóżki pieczarek a także drobno-krojoną natkę pietruszki. Przed wypełnieniem pieczarek nadzieniem najpierw przetarłam je wilgotną ściereczką, osuszyłam papierowym ręcznikiem a dopiero potem usunęłam z nich nóżki, które podsmażyłam na odrobinie oliwy. Polecam wam poniższy przepis na pieczarki z serkiem i boczkiem i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Pieczarki z serkiem i boczkiem przepis
Pieczarki z serkiem kremowym i boczkiem

Składniki na pieczarki z serkiem i boczkiem.

  • 4 duże pieczarki portobello
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • szczypta pieprzu
  • 4 długie plastry surowego boczku
  • 100 g serka kremowego z czosnkiem i ziołami
Pieczarki z serkiem i boczkiem przepis
Pieczarki z serkiem kremowym i boczkiem

Jak zrobić pieczarki z serkiem i boczkiem.

Z oczyszczonych pieczarek wykręcić nóżki, pokroić je w małą kostkę, włożyć na patelnię i dodać oliwę. Smażyć przez 3-4 minuty i kiedy gotowe wystudzić. W miseczce wymieszać serek kremowy z pieprzem, podsmażonymi pieczarkami oraz pokrojoną natką pietruszki. Kremem z miseczki wypełnić każdą pieczarkę, owinąć plastrem boczku i ułożyć na blaszce do pieczenia. Nadziewane serkiem i owinięte boczkiem pieczarki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Ostatnie 2 minuty pieczenia robić pod grillem. Upieczone pieczarki wyłożyć na talerzy, podawać na ciepło bądź na zimno.

Pieczarki z serkiem i boczkiem przepis
Pieczarki z serkiem kremowym i boczkiem

Warto wiedzieć robiąc pieczarki z serkiem i boczkiem.

Jeśli nie uda wam się kupić serka kremowego z dodatkiem czosnku i ziół to możecie do serka naturalnego przecisnąć ząbek czosnku i dodać około pół łyżeczki ziół prowansalskich.

Z pieczarek po upieczeniu wyjdzie spora ilość wody lecz jest to normalne.

W tym przepisie wykorzystałam boczek surowy wędzony.

Lubisz faszerowane pieczarki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pieczarki faszerowane szynką.

Pieczarki z serkiem i boczkiem przepis
Pieczarki z serkiem kremowym i boczkiem
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pieczarki z serkiem i boczkiem
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *