Domowy sos pomidorowy to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru pomidorów. Podstawą sosu są świeże, dobrze dojrzałe pomidory, czosnek, oliwa z oliwek oraz bazylia. Sos doprawiony jest odrobiną soli oraz pieprzu.
To czy sos jest bardziej płynny czy gęsty zależy od tego jak długo go gotujemy i jakich pomidorów użyjemy do jego przygotowania. Jeśli sosu pomidorowego chcemy użyć do pizzy to powinien być on odrobinę gęstszy od sosu, z którym podać chcemy na przykład kopytka.
Jeśli jeszcze nie robiliście sosu pomidorowego a macie pod ręką kilka zbędnych sztuk pomidorów, koniecznie wypróbujcie ten przepis na sos pomidorowy.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sos pomidorowy.
- 1 kg pomidorów
- duży pęczek świeżej bazylii
- 3 duże ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Jak zrobić sos pomidorowy.
Do garnka wlać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć na małym ogniu do minuty. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, sól oraz pieprz. Zagotować, przykryć garnek pokrywką i dusić na małym ogniu przez minimum 40 minut. Pokrywka powinna być lekko uchylona. W zależności od tego jak gęsty sos chcemy uzyskać tak długo powinniśmy trzymać pomidory na ogniu. Kiedy pomidory są już w miarę gęste a sok niemal całkowicie odparował, zdjąć garnek z ognia, dodać pokrojone listki bazylii i zmiksować całość blenderem.

Warto wiedzieć robiąc sos pomidorowy.
Wybierając pomidory warto sięgnąć po bardzo dojrzałe, mało wodniste sztuki. Pomidory, które mają dużo wody będą wymagały dłuższego gotowania celem uzyskania gęstszego sosu.
Pomidorów nie obierałam ze skórki, dobrze je jedynie umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem przed ich pokrojeniem.
Ten sos pomidorowy podawać można na świeżo jako dodatek do gołąbków, klusków, mięs lub użyć jako sosu do pizzy. Można go również wlać do butelek lub słoików i pasteryzować. W okresie jesiennym lub zimowym będzie jak znalazł.
Lubisz dania z pomidorów? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Salsę z pomidorów.

Dodaj komentarz