Leczo do słoika to rewelacyjny sposób na wykorzystanie dużych ilości cukinii, pomidorów oraz papryki. Dodatkowo, takie gotowe leczo sprawdza się idealnie kiedy nie mamy czasu na gotowanie obiadu. Wystarczy odkręcić słoik, podgrzać leczo i obiad gotowy. To leczo podawać można samo z dodatkiem pieczywa lub ryżu. Sprawdza się również jako dodatek do dań mięsnych takich jak pieczone udka kurczaka bądź mielone.
Moja węgierska babcia leczo przyrządza jedynie z papryki, pomidorów i cebuli. Ja z racji na fakt, iż uwielbiam cukinię zawsze dodaję ją do mojego leczo. To leczo robię w wersji łagodnej, gdyż bez dodatku ostrej papryki. Jeśli ktoś lubi takową paprykę śmiało może ją dodać. Dla tych, którzy mają ochotę przygotować to danie poniżej zostawiam przepis na leczo do słoika.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na leczo do słoika.
- 50 dkg cebuli
- 1.5 kg papryki (u mnie żółta i czerwona)
- 1.5 kg pomidorów
- 2 kg cukinii
- 200 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
Jak zrobić leczo do słoika.
Do garnka wlać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie włożyć pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz cukinię. Zagotować i od momentu zagotowania gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Kolejno, dodać liść laurowy, sól, pieprz, paprykę w proszku oraz grubo krojoną żółtą i czerwoną paprykę. Ponownie całość zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez 40 minut lub do momentu, w którym warzywa są miękkie. Gorące leczo przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować przez 15-20 minut w zależności od wielkości słoików. Jak pasteryzować słoiki dokładnie opisałam TUTAJ.

Warto wiedzieć robiąc leczo do słoika.
Cukinii nie obierałam ze skórki, jedynie dobrze ją umyłam i odcięłam końce. Podobnie było w przypadku pomidorów, użyłam pomidorów wraz ze skórką.
Waga cebuli podana przeze mnie to waga po usunięciu z niej skórki.
Paprykę przed pokrojeniem umyłam, osuszyłam i usunęłam gniazda nasienne.
Z podanej ilość składników uzyskałam nieco ponad 5.5 litra gotowego leczo.
Lubisz dania z cukinii? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pomidory z cukinią w zalewie.

Dodaj komentarz