Zupa brokułowa z serem Stilton
|||

Zupa brokułowa z serem pleśniowym

Brokuł jest warzywem z rodziny kapustowatych podobnie zresztą jak kalafior.

W mojej kuchni brokuła najczęściej wykorzystuję do zup. Od czasu do czasu zdarza mi się go przygotować także jako dodatek do dania obiadowego. Jest wtedy albo gotowany na wodzie albo zapiekany w piekarniku.

Zupa brokułowa ugotowana tylko z brokuła smakuje nijako. Bądźmy szczerzy. Dlatego też aby wydobyć z tegoż to warzywa intensywny i oryginalny smak sięgnąć musimy po dodatki, które nam w tym pomogą.

Bez wątpienia jednym z takich dodatków jest ser. Skłonić możemy się ku serze feta, cheddar czy pleśniowym.

Ja stawiam na ten ostatni. Ma on bardzo intensywny smak dlatego warto jest łączyć go z warzywami, które w smaku są dość pospolite.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zupę brokułową z serem pleśniowym.

  • 1 duży brokuł
  • 100 g sera pleśniowego
  • 1,5 l wody
  • 1 duży ziemniak
  • 1 łyżka soli
  • 100 ml śmietanki do zup
Zupa brokułowa z serem Stilton
Zupa brokułowa

Jak zrobić zupę brokułową z serem pleśniowym.

Brokuła umyć, podzielić na różyczki po czym przełożyć do garnka.

Do tego samego garnka wlać wodę i dodać obranego oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka.

Zagotować i kontynuować gotowanie na małym ogniu przez 25 minut. Po 25-u minutach dodać sól, pokruszony ser Stilton oraz śmietankę. Doprowadzić do wrzenia.

Kiedy zupa zaczyna się gotować zdjąć ją z ognia i bardzo dokładnie zmiksować.

Zupę podawać z pieczywem, jajkiem, ryżem lub groszkiem ptysiowym.

Zupa brokułowa z serem Stilton
Zupa

Warto wiedzieć robiąc zupę brokułową z serem pleśniowym.

Jeśli nie uda się wam znaleźć w sklepie sera Stilton sięgnijcie po dowolny ser pleśniowy, np. blue cheese.

Ja do gotowania zupy użyłam wody. Jeśli chcecie aby zupa miała bardziej intensywny i warzywny smak zastąpcie wodę bulionem warzywnym.

Lubisz zupy warzywne? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Lekko pikantną zupę z dyni.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *