Zapiekane ziemniaki
||||

Pieczone ziemniaki z czosnkiem i jogurtem

Zapiekane ziemniaki zrobić możemy nie tylko na ognisku. Piekarnik jest też idealnym miejscem, w którym mogą powstać 🙂

Pieczone ziemniaki przygotować możemy na kilka sposobów. Powiem wam, iż w zależności od sposobu w jaki je zrobimy i często oczywiście także w zależności od przypraw jakich użyjemy, smakowo różnią się od siebie dość znacznie.

Jeśli chcecie zaskoczyć gości czymś oryginalnym sięgnijcie po ziemniaki nacinane. W trakcie pieczenia poszczególne nacięcia lekko oddzielają się od siebie, przez co ziemniaki stają się chrupiące.

Tak przygotowane ziemniaki podać możecie jako dodatek do dania głównego. Skłaniałabym się w kierunku dania przygotowanego na bazie mięsa.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Zapiekane ziemniaki z czosnkiem i jogurtem
Pieczone ziemniaki

Składniki na pieczone ziemniaki.

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
Pieczone ziemniaki
Zapiekane ziemniaki z czosnkiem i jogurtem

Jak zrobić pieczone ziemniaki z czosnkiem.

Ziemniaki umyć, osuszyć i delikatnie naciąć ostrym nożem. Nacięć powinno być sporo. Trzeba jednak uważać aby nie przeciąć ziemniaków do końca.

W miseczce wymieszać jogurt, sól, drobno krojoną natkę pietruszki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

Każdego ziemniaka bardzo dokładnie natrzeć przygotowanym sosem. Możemy wykorzystać połowę sosu a drugą połowę użyć np. do ponownego nasmarowania ziemniaków po godzinie pieczenia.

Ziemniaki ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na co najmniej 2 godziny.

Po około 1,5 godziny pieczenia ziemniaki przesmarować roztopionym masłem. Pozwoli to ziemniakom fajnie się przyrumienić.

Ziemniaki podawać jako dodatek do dań obiadowych posypane dodatkową solą.

Warto wiedzieć robiąc pieczone ziemniaki.

Najlepsze do pieczenia będą odmiany takie jak Accent, Belana czy Frezja.

W zależności od typu ziemniaków jakich użyjemy czas pieczenia może się znacznie wydłużyć lub skrócić. Aby upewnić się, iż ziemniak jest upieczony wystarczy delikatnie nakłuć go widelcem lub wykałaczką.

Lubisz ziemniaki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Smażone ziemniaki z ziołami.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *