Gołąbki są moim ulubionym daniem robionym z kapusty. Najbardziej lubię gdy gotowe gołąbki są najpierw dość mocno podpieczone tylko na tłuszczu, a dopiero potem zalane wodą lub sosem i tak duszone do momentu, w którym zmiękną.
Gołąbki dla niektórych osób wydają się być niemożliwe do wykonania. Jeśli o mnie chodzi to zawsze myślałam, że są bardzo pracochłonne.
Trochę są ale można jeśli jest się w miarę sprytnym zrobić je dość szybko.
Bardzo fajną sprawą jest też to, iż gotowe gołąbki można mrozić. Sama tak robię za każdym razem. Zazwyczaj przygotowuję dużą porcję, która wystarcza mi na dwa a nawet i trzy obiady.
Po jakie ziarna sięgnąć robiąc gołąbki? Powiem wam, że trzeba mieszać. Jeśli połączymy ze sobą ryż i kaszę jęczmienną, ryż i kaszę gryczaną, ryż i kaszę pęczak etc. wyjdą nam najlepsze gołąbki. Nigdy nie używam tylko ryżu bądź tylko jednego typu kaszy.
Podobnie ma się kwestia mięs. Można dodać mięso wołowe gotowane, mięso z kurczaka, mięso mielone, z indyka. Zazwyczaj też bez względu na rodzaj mięsa dodaję odrobinę boczku albo kiełbasy zwyczajnej.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na gołąbki.
- 1 średniej wielkości kapusta
- 10 dkg kaszy gryczanej
- 10 dkg kaszy jaglanej
- 25 dkg kiełbasy zwyczajnej
- 40 dkg mięsa mielonego wołowego
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 łyżki soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 200 ml wody
Sos pomidorowy:
- 300 ml wody
- 100 ml śmietanki
- 100 ml sosu pomidorowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżeczka koperku

Jak zrobić gołąbki.
Kapustę włożyć do dużego garnka, zalać wodą tak aby przykryła kapustę. W środek głębia kapusty wbić mocno widelec. Kiedy woda zaczyna się gotować zmniejszyć ogień. Delikatnie nożem odcinać liście kapusty, zaczynając od tych zewnętrznych i nacinając przy samym głąbie. Trzymając widelec delikatnie odchylać dodatkowym widelcem lub nożem nacięte liście po czym przekładać na talerz. Kiedy odetniemy wszystkie potrzebne nam liście, z tych już odciętych delikatnie zetnijmy twardą, zewnętrzną część liścia.
Do dużego garnka ponownie wlać wodę, dodać jedną łyżkę soli. Wkładać liście partiami i podgotowywać każdą z części przez 4 minuty. Podgotowane wystudzić.
Nadzienie: Obie kasze ugotować według instrukcji na opakowaniu, wystudzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, włożyć na patelnię. Dodać drobno krojoną w kostkę kiełbasę. Podsmażyć na średnim ogniu. Smażyć do momentu, w którym kiełbasa się wytopi ale cebula nie będzie brązowa. Wystudzić.
Do miski włożyć smażoną cebulę z kiełbasą, ugotowane kasze, 1 łyżkę soli, pieprz, mięso mielone, kminek mielony oraz suszoną pietruszkę. Bardzo dokładnie wymieszać.
Złożenie gołąbków: Każdego z liści ułożyć na blacie. Na prawy brzeg liścia, po środku wyłożyć kilka łyżek farszu. Farszu nie powinno być za dużo, gdyż będzie nam ciężko złożyć gołąbki. Na farsz założyć wolną część liścia, z obu stron. Farsz po obu bokach powinien być lekko zakryty. Zawijać gołąbki.
Gotowe gołąbki przełożyć na patelnię. Wlać olej. Podsmażyć z każdej ze stron na złoty kolor.
Podsmażone gołąbki przełożyć na gęsiarkę bądź na dużą patelnię. Zalać 200 ml wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu, w którym gołąbki zmiękną.
Sos pomidorowy: do garnka włożyć wszystkie składniki. Nieustannie mieszając ubijaczką zagotować. Gotować 2 minuty.
Gołąbki podawać polane sosem.

Warto wiedzieć robiąc gołąbki z sosem.
Użyłam kasz w torebkach. Każda torebka ważyła 10 dkg. Gotowałam je około 10 minut.
Najlepiej użyć dużą główkę kapusty. Liście będą większe i łatwiej będzie nam nie tylko nałożyć farsz ale i zrolować gołąbki.
Jeśli zostanie nam kapusty to możemy ugotować ja w sposób podany w poniżej załączonym linku.
Lubisz kapustę? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Młodą kapustę gotowaną.
Dodaj komentarz