Udka kurczaka w marynacie
||||||||

Pieczone udka z kurczaka

Udka kurczaka przyrządzone we właściwy sposób są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Takim udkom mało kto jest się w stanie oprzeć.

Każdy rodzaj mięsa, bez względu na to czy jest to mięso wieprzowe czy drobiowe, najlepiej smakuje po uprzednim zamarynowaniu. Marynata może być przygotowana na słodko, ostro bądź pikantnie. Najważniejsze, aby przygotować ją odpowiednio wcześnie i przetrzymać w niej mięso odpowiednio długo.

Ja lubię każdy typ marynaty ale najczęściej w domu przyrządzam marynatę na bazie miodu, cytryny i musztardy francuskiej. Połączenie tejże marynaty z mięsem kurczaka smakuje wyśmienicie. Mięso pod wpływem marynaty miodowej nabiera lekko słodkiego a jednoczenie cytrusowego smaku.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na marynowane udka z kurczaka.

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 2 cebule szalotki
  • 1 płaska łyżka soli
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/2 cytryny
  • rękaw do pieczenia
Udka z kurczaka w marynacie
Pieczone udka z kurczaka

Jak zrobić pieczone udka z kurczaka w marynacie miodowej.

Udka umyć po czym osuszyć papierowym ręcznikiem.

Do miski wsypać pieprz, sól, dodać drobno krojoną cebulę, miód, musztardę, cytrynę krojoną w plastry oraz olej i dobrze całość wymieszać. Włożyć udka z kurczaka i każde dokładnie natrzeć marynatą. Miskę przykryć pokrywką lub folią i wstawić do lodówki na 12 godzin.

Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki, przełożyć do rękawa do pieczenia, który ułożyć na formie do pieczenia. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 1,5 godziny.

Upieczone udka z kurczaka podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą bądź same z dodatkiem surówki lub sałaty.

Udka kurczaka w marynacie
Kurczak

Warto wiedzieć robiąc pieczone udka z kurczaka.

Ten przepis jest na pieczone udka z kurczaka dlatego też do pieczenia użyłam udek z kurczaka. W taki sam sposób można również przygotować podudzia bądź skrzydełka.

Sięgnęłam po cebulę szalotkę. W marynacie sprawdziła się bardzo fajnie. Nie jest tak ostra jak cebula biała i nadaje mięsu jedynie delikatnego smaku.

Lubisz mięso z kurczaka? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z kurczaka.

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *