Są takie owoce, które idealnie nadają się do mrożenia. Jagody czy borówki właśnie do nich należą. Wiadomo, że owoce najlepiej smakują na świeżo, jednak bardzo często zwłaszcza w zimie czy po prostu po sezonie, pewnych owoców nie jesteśmy w stanie kupić. Świeże borówki w sklepach do kupienia są przez kilka miesięcy w roku. Z jagodami jest jeszcze gorzej, gdyż je zakupić możemy tylko w okresie letnim.
Od zeszłego roku postanowiłam w sezonie kupować większe ilości zarówno borówek jak i jagód i je mrozić. Powiem Wam, iż był to bardzo trafiony pomysł. Teraz kiedy mam ochotę na pierogi z owocami, na ciasto czy na naleśniki, wyciągam z zamrażalnika moje owocowe mrożonki i są jak znalazł. Owoce nie rozpadają się, nie puszczają soku i smakują prawie jak te świeże.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto jogurtowe z jagodami.
Biszkopt czekoladowy:
- 5 jajek
- 5 dkg mąki orkiszowej
- 2,5 dkg kakao
- 5 dkg mąki pszennej
- 10 dkg cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Masa jogurtowo-jagodowa:
- 40 dkg mrożonych lub świeżych jagód
- 60 dkg jogurtu naturalnego
- 500 ml śmietany kremówki (36%)
- 10 dkg cukru pudru
- 1 łyżka soku z limonki
- 3 dkg żelatyny
- 100 ml wody
Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z masą jogurtową.
Ciasto czekoladowe: mąkę pszenną, mąkę orkiszową, sodę oraz kakao przesiać przez sitko i dokładnie wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka roztrzepać widelcem a białka ubić na sztywno wraz ze szczyptą soli. Kiedy białka są już ubite, powoli w małych ilościach dodawać cukier puder, kontynuując przy tym ubijanie.
Do ubitych białek dodawać na przemian raz odrobinę żółtek, raz małe ilości suchych składników. Mieszać bardzo delikatnie drewnianą łyżką.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 25 minut. Po upieczeniu wystudzić i zimne przekroić wzdłuż jeden raz.
Masa: żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na 10 minut. Po 10-u minutach podgrzać odrobinę aby żelatyna się rozpuściła. Jogurt bardzo delikatnie podgrzać, po czym dodać płynną, ciepłą jeszcze żelatynę i dokładnie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i sokiem z limonki.
Do ubitej kremówki dodać tężejący jogurt i szybko wymieszać. Na koniec dodać mrożone jagody. Masę wstawić do lodówki i trzymać do momentu, w którym zaczyna tężeć.
Złożenie ciasta: na pierwszy blat biszkoptu wylać masę jagodową, przykryć drugą połową biszkoptu. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny, podawać oprószone cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc ciasto czekoladowe z jogurtem i jagodami.
Mrożone jagody zastąpić możemy świeżymi. Możemy także zamiast jagód użyć borówek.
Kiedy do ubitych białek dodajemy mąkę i żółtka zróbmy to dość szybko, tak aby za bardzo i za długo nie mieszać ubitych białek. Za długo mieszane mogą opaść.
Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wielkość 20 na 30 centymetrów.
Jogurt w momencie dodawania do niego żelatyny powinien być leciutko ciepły. Jeśli będzie z lodówki żelatyna zacznie się ścinać i powstaną okropne grudki.
Sok z limonki zastąpić możemy sokiem z cytryny.
Kiedy ubijamy śmietanę kremówkę, ubijmy ją najpierw samą na pół-sztywno a dopiero potem zacznijmy dodawać cukier puder i sok.
Ja zawsze kiedy nakładam masę na ciasto, pierwszą cześć ciasta pozostawiam w formie do pieczenia, którą wykładam folią aluminiową. Foli zawsze daję więcej, tak aby dość zdecydowanie wystawała ponad brzegi formy. Nakładam masę, przykrywam pozostałą częścią ciasta i całość dodatkowo owijam folią tak aby całość miała prostokątny kształt i nic mi się nie wylewało.
Lubisz ciasta z owocami? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Kruche ciasto śliwkowe z budyniową pianką.
Dodaj komentarz