Brokuł jest warzywem z rodziny kapustowatych podobnie zresztą jak kalafior.
W mojej kuchni brokuła najczęściej wykorzystuję do zup. Od czasu do czasu zdarza mi się go przygotować także jako dodatek do dania obiadowego. Jest wtedy albo gotowany na wodzie albo zapiekany w piekarniku.
Zupa brokułowa ugotowana tylko z brokuła smakuje nijako. Bądźmy szczerzy. Dlatego też aby wydobyć z tegoż to warzywa intensywny i oryginalny smak sięgnąć musimy po dodatki, które nam w tym pomogą.
Bez wątpienia jednym z takich dodatków jest ser. Skłonić możemy się ku serze feta, cheddar czy pleśniowym.
Ja stawiam na ten ostatni. Ma on bardzo intensywny smak dlatego warto jest łączyć go z warzywami, które w smaku są dość pospolite.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na zupę brokułową.
- 1 duży brokuł
- 10 dkg sera Stilton
- 1,5 l wody
- 1 duży ziemniak
- 1 łyżka soli
- 100 ml śmietanki do zup

Jak zrobić zupę brokułową z serem pleśniowym.
Brokuła umyć, podzielić na różyczki po czym przełożyć do garnka.
Do tego samego garnka wlać wodę i dodać obranego oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka.
Zagotować i kontynuować gotowanie na małym ogniu przez 25 minut. Po 25-u minutach dodać sól, pokruszony ser Stilton oraz śmietankę. Doprowadzić do wrzenia.
Kiedy zupa zaczyna się gotować zdjąć ją z ognia i bardzo dokładnie zmiksować.
Zupę podawać z pieczywem, jajkiem, ryżem lub groszkiem ptysiowym.

Warto wiedzieć robiąc zupę brokułową.
Jeśli nie uda się wam znaleźć w sklepie sera Stilton sięgnijcie po dowolny ser pleśniowy, np. blue cheese.
Ja do gotowania zupy użyłam wody. Jeśli chcecie aby zupa miała bardziej intensywny i warzywny smak zastąpcie wodę bulionem warzywnym.
Lubisz zupy warzywne? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Lekko pikantną zupę z dyni.
Dodaj komentarz