Kolejne chutney, które robię w tym roku to chutney z cukinii. Chutney to rodzaj sosu, który swoją konsystencją przypomina dżem. Sporządza się je zarówno z owoców jak i z warzyw, a jako dodatków używa cebuli, chili, rodzynek, octu czy imbiru. Ja najbardziej lubię podawać chutney z dodatkiem sera. Smakuje znakomicie serem z Brie, Camembert, serem pleśniowym, twardym żółtym serem typu Ementaler oraz wieloma innymi.
Przygotowanie chutney z cukinii zaczynam od pokrojenia cukinii w kostkę. Z młodych sztuk nie usuwam pestek, gdyż one najczęściej ich nie zawierają. Starsze sztuki na ogół mają ich sporą ilość i z takich sztuk pestki należy wyjąć. Pokrojenie cukinii to jedyna czynność, która zajmuje czas i wymaga odrobinę pracy. Kiedy cukinia jest już w kawałkach, po prostu łączę ją z pozostałymi składnikami, po czym gotuję wszystko na bardzo małym ogniu. Po wystudzeniu, część chutney odkładam do lodówki, a część wkładam do małych słoiczków i pasteryzuję.
Zachęcam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na chutney z cukinii i mam nadzieję, iż trafi on w Wasze gusta smakowe.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na chutney z cukinii.
- 70 dkg cukinii
- 1/2 łyżeczka ziaren musztardy
- 3/4 łyżeczki kminu
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczka kurkumy
- 6 łyżek brązowego cukru
- 10 dkg rodzynek
- 15 dkg czerwonej cebuli
- 100 ml octu jabłkowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka płatków chili bądź pikantnej papryki mielonej
- 300 ml wody
- 1 mały ząbek czosnku
Jak zrobić chutney z cukinii.
Cukinię wraz ze skórką pokroić w małej wielkości kostkę.
Do większego garnka wlać olej, dodać ziarna musztardy oraz kmin i smażyć kilka sekund. Kolejno, dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę i smażyć przez dwie minuty. Po tym czasie włożyć pokrojoną w kostkę cukinię, rodzynki, paprykę słodką, chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, wodę, ocet, kurkumę i brązowy cukier. Zagotować wszystkie składniki, po czym zmniejszyć ogień na mały, przykryć garnek pokrywką i gotować do momentu, aż składniki zmiękną i zaczną przybierać formę dżemu. Gotujące się chutney od czasu do czasu należy przemieszać. Ugotowane chutney wystudzić, przechowywać kilka dni w lodówce spożywając na bieżąco lub pasteryzować do słoiczków.

Warto wiedzieć robiąc chutney z cukinii.
Do zrobienia tego chutney z cukinii użyłam nieco starszych i dość sporych sztuk cukinii, z których usunęłam pestki przed ich pokrojeniem w kostkę. Chutney gotowałam przez 3,5 godziny.
Lubisz dania z cukinii? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pomidory z cukinią w zalewie.


Zapowiada się smakowicie! Muszę wypróbować ten przepis 🙂